Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград край селата Бориславци и

...
Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград край селата Бориславци и
Коментари Харесай

Мъртва риба изплува в наш язовир

Мъртва риба изплува в язовир " Ивайловград " край селата Бориславци и Малки Воден. В опит да спасят повече от нея, към този момент дни наред риболовци я събират из плитчините и я връщат в язовира.

Това не се случва за първи път, а повода за измирането на рибата е незадоволителното количество вода в язовира, част от каскадата " Арда ".

Днес риболовци и притежатели на къщи за посетители в региона излизат на кротичък митинг. Те дефинират протичащото се като екокатастрофа, която убива и туризма в региона.

" Стотици типове риба остават на изсъхнало заради внезапното отдръпване на водите от язовира и то тъкмо в миг, в който рибата хвърля хайвер, което е пагубно за рибните популации. Това е жестоко нарушаване на Закона за рибарството и аквакултурите. Язовир Ивайловград е екипиран с Водноелектрическа централа и се създава електрическа енергия, бихме желали да има по-добър синхрон сред Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, с цел да не се случва това нещо за следващ път ", съобщи пред Българска национална телевизия един от уредниците на митинга.

Кирил Митов прикани равнището на язовира по време на размножителния интервал на рибата да бъде релативно непрекъснато и да бъде въведено минимално възможно равнище на язовира.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР