Мартина от Английската спечели 500 000 стипендия за САЩ Защо

...
Мартина от Английската спечели 500 000 стипендия за САЩ Защо
Коментари Харесай

Пловдивчанката, спечелила $500 000: Ще се върна!

Мартина от Английската завоюва 500 000 стипендия за Съединени американски щати

Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава големи благоприятни условия на младежите в започващи бизнеси.  Това съобщи в  предаването „ Тази събота “ по bTV  18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив.

Ученичката завоюва 500 000 лв. стипендия за образование в най-хубавия университет за бизнесмени в Съединени американски щати.  Тя завоюва стипендията на Фондация „ Кроношпан “ за образование в най-хубавия университет за бизнесмени – Бабсън Колидж в Бостън.

Българката е била в конкуренцията със стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в влиятелното учебно заведение. Университетът оглавява над двайсет години класациите на просветителните центрове за подготовка на бизнесмени в Съединени американски щати и света. Бабсън Колидж е отлчен като най-хубавия университет за предприемачество в Съединени американски щати и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine.

Пълната стипендия покрива разноските за четирите години на образование – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност към 500 000 лв..

Парите в действителност няма да дойдат при мен, а отиват напълно в университета, като покриват таксата, общежитието, храната, изясни тя.

„ Конкурсът беше на няколко стадия, всичко беше направено доста забавно – по този начин, че да ни завладее самите нас, учениците, да желаеме да участваме с хъс “, описа Мартина. За самата стратегия научила, когато била в края на 11-и клас. Подала документи, които включвали есе, презентация за нея самата и извънкласните ѝ действия. Вторият кръг се състоял в Бургас под формата на уъркшоп с останалите българи, които стигнали този стадий – към 10 души.

„ Всичко беше посредством игри, не изявленията. Всички си прекарахме доста хубаво, беше доста забавен и занимателен ден, защото всичко беше проведено по този начин, че просто да ни е забавно да играем “, описа Мартина. До последния кръг стигнали 14 претенденти от Централна и Източна Европа. Седем от тях били българи. „ Това е горделивост за цялата страна, съгласно мен “, сподели ученичката.

Този финален стадий бил кандидатстване в самия университет – „ без значение стартиране на документи до него, където трябваше всички да създадем по две есета, да представим извънкласните си действия, какви ни е забавно, с какво се занимаваме. След това бяхме поканени на изявление с представители на университета. Разбира се, всичко се случваше на британски “.

Американската и българската просветителни системи са доста разнообразни, само че Мартина не счита, че може да се каже, че едната е по-добра от другата. Според нея българската система също дава доста на учениците и студентите. След 10 години тя се надява да продължи да се занимава със обществено предприемачество, както и в икономическата сфера. Иска да продължи да се занимава със обществени и филантропични планове.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР