Мартина Навратилова смята, че макар да ѝ предстои да защитава

...
Мартина Навратилова смята, че макар да ѝ предстои да защитава
Коментари Харесай

Навратилова: Не очаквам някой да изпревари Швьонтек догодина


Мартина Навратилова счита, че въпреки да ѝ следва да пази доста точки, Ига Швьонтек ще остане на върха в ранглистата през цялата 2023 година Миналия сезон полякинята завоюва две трофеи от Големия шлем (Ролан Гарос и US Open), както и WTA 1000 шампионатите в Индиън Уелс, Маями, Мадрид и Рим и WTA 500 конкуренциите в Доха, Щутгарт и Сан Диего. Навратилова даде малко изявление за уеб страницата на WTA, в което показа какво чака от тенисистките от Топ 5 през новата година.

„ Не чакам някой да измести Ига от първата позиция през 2023, защото тя е доста непрекъсната в изаявите си и в това време печели трофеи от Големия шлем. Обикновено е или едното, или другото. Освен това тя непрекъснато развива играта си както от техническа, по този начин и от тактическа позиция. Тази година излизаше на мрежата доста по-често, в сравнение с през 2021, и съгласно мен това беше един от главните фактори за триумфите ѝ “ – разяснява носителката на 18 трофеи от Големия шлем.

„ Мисля, че това ще се трансформира във все по-често събитие в женския тенис. Мария Сакари да вземем за пример също го прави и това ѝ носи голямо преимущество, защото тя е доста бърза. Барбора Крейчикова също играе добре на мрежата, защото мачовете на двойки ѝ помогнаха да натрупа голям опит в това отношение. Дори те обаче би трябвало да бъдат по-агресивни и да поработят още върху позиционирането си. Тенисистките в Тура се движат доста добре по главната линия и в случай че играеш единствено от тази зона, че би трябвало да положиш доста повече старания, с цел да побеждаваш “ – добави Навратилова.

Рекордьорката по трофеи от Уимбълдън разяснява и останалите тенисистки от челото на ранглистата, които се обрисуват като главните съпернички на Швьонтек преди началото на сезона.

„ Онс Жабур изигра необикновен сезон, достигайки до финалите на Уимбълдън и US Open. Много хора ѝ е възхищават и я възприемат като образец за подражателство, което от една страна е прелестно, само че в това време не е по никакъв начин елементарно да се оправиш с сходно напрежение. Тя е доста енергична и офанзивите ѝ са много разнородни, което затруднява неимоверно съперничките ѝ. Сега обаче Онс би трябвало да направи решаващата крачка и да показва най-хубавия си тенис в най-важните моменти. Ако успее да го направи, ще има доста положителни шансове да заплаши превъзходството на Швьонтек “.

„ Джесика Пегула изигра доста сполучлив сезон, само че би трябвало да откри главното си оръжие, на което да разчита в сериозни обстановки. Вероятно сервисът, тя би могла да поработи върху него. Забелязвала съм, че от време на време ѝ коста много старания да печели точките и нерядко ѝ лишава повече време да печели сервис геймовете си спрямо съперничките. Това оказва въздействие, защото умората се натрупва, изключително на по-големите шампионати. Ако успее да печели по-бързо точките си, ще спести сила и това ще ѝ помогне в дълготраен проект. На нейно място щях да опитам да нападам с повече мощ на първи сервис и да диря многообразие на втори. Според мен това са детайлите от играта на Джесика, които се нуждаят от най-голямо усъвършенстване “.

„ Каролин Гарсия умее всички типове удари, а завършекът на 2022 година беше прелестен за нея. Сега тя в действителност има вяра, че е изцяло способна да печели най-големите титли – нещо, което ѝ липсваше в продължение на доста време. От чистоа физическа позиция Каро е измежду най-хубавите в Тура и е на едно равнище с Швьонтек, Сакари, Сабаленка и Гоф. Не чакам Гарсия да още веднъж да пропадне в ранглистата по метода, по който това се случи един път. Както видяхме на Финалите, когато е във форма и играе с въодушевление, е съвсем невероятно да бъде победена “.

„ Въпреки множеството проблеми, които Арина Сабаленка имаше през 2022, мисля, че тя би могла да регистрира годината като сполучлива. Мисля, че ще бъде измежду топ тенисистките в Тура и през идващия сезон. Не изключвам опцията даже да завоюва купа от Големия шлем, защото в края на сезона изглеждаше доста по-концентрирана на корта и си личеше, че е осъществила сериозен напредък от психическа позиция “.

„ Ако би трябвало да обобщя казаното – Швьонтек би могла да бъде победана в някои обособени мачове, само че не мисля, че съперничките ѝ ще съумеят да я застрашат съществено в дълготраен проект “ – приключи рекордьорката по трофеи от Уимбълдън.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР