Mартин Скорсезе е на 80, а Ридли Скот на почти

...
Mартин Скорсезе е на 80, а Ридли Скот на почти
Коментари Харесай

Филмът „Наполеон“ е вдъхновяващо постижение за Ридли Скот

Mартин Скорсезе е на 80, а Ридли Скот на съвсем 86 години, само че нито един от двамата режисьори не демонстрира признаци на закъснение. През последните години филмите им станаха по-дълги, по-скъпи и по-амбициозни от всеки път. Последният образец е " Наполеон ", 160-минутната биография на Скот за френския пълководец и държател, която минава през няколко страни и няколко десетилетия, а по пътя си има няколко гръмки бойни подиуми. Това е вдъхновяващо достижение, макар че може да ви остави с по-висока оценка за лидерските умения на Скот, в сравнение с за тези на Наполеон, заяви Би Би Си.


Филмът стартира през 1789 година, когато Мария Антоанета е гилотинирана по време на Френската гражданска война, до момента в който млад офицер от артилерията, изигран от Хоакин Финикс, следи с тежък подбив, който ще употребява през по-голямата част от кино лентата. Новите водачи на Републиката се опасяват да не бъдат изместени от роялистите или от нахлуващите британци и по тази причина изпращат този дръглив корсикански боец в град Тулон, с цел да освободи цитадела, окупирана от английски бойци. Точно когато се готви да нападна, той трансформира фамозната си шапка, като я трансформира в симетрична - и по този начин стартира възходът му към величието.

Всички последващи жестоки борби са зрелищни, разграничават се една от друга и са лесни за следене. Сред дима, кръвта и хаоса Скот подсигурява, че можете да видите кой печели и за какво. Докато кавалеристите нападат мъгливите равнини, а пехотинците се раздират на части от оръдейни патрони, " Наполеон " припомня, че никой различен режисьор не прави филми като Скот. Тази изясненост е налице и когато героят му минава през дворци и катедрали. Надписите показват кой приказва и къде се намира, тъй че всички негови срещи със международните политици (изиграни от поредност английски артисти и комици, които милостиво се придържат към личните си акценти) имат явна цел.

Той среща своя сътрудник в лицето на херцога на Уелингтън, изигран от Рупърт Еверет - единственият човек, който се присмива по-пренебрежително от него, само че най-важната среща в живота му е с Жозефин, изиграна от Ванеса Кърби. Тази овдовяла аристократка го превзема от пръв взор, а Кърби е задоволително харизматична, с цел да му обезпечи прелом. Уравновесена, само че земна, с блестящи очи, тя постоянно се усмихва на смешка, която единствено тя схваща. Изпълнението на Финикс е също толкоз прелестно. Далечен родственик на императора, който изигра в по-ранния епос на Скот " Гладиатор ", неговият Наполеон е провиснал до унесеност, когато е на бойното поле, раздразним по време на срещи и атрофиран младеж, когато става дума за дами.

Все отново филмът не разкрива за какво той е толкоз мощно влюбен в Жозефина и дали тя въобще е влюбена в него. Финикс чете зад кадър доста от възхитителните писма на Наполеон до брачната половинка му, само че те не изясняват за какво той се усеща по този начин, като че ли надали е заслужен за нея, даже когато е превзел половината свят, а тя е споделила будоара си с половината му сътрудници.

Тази неизясненост важи и за другите взаимоотношения. Филмът служи като ужасно изложение на кариерата на Наполеон, красиво илюстрирана страница в Уикипедия, която отбелязва множеството от главните събития в живота му. Сценаристът Дейвид Скарпа е написал доста остроумни и от време на време доста занимателни бележки, а и е елементарно да се насладим на десетките величествени къщи, стотиците превъзходни костюми от епохата и безбройните екстри, които Скот излага пред нас. Сцена след сцена, неговата същинска, старомодна историческа епопея е ужасно развлечение. Но в него липсва просветление за това кой е Наполеон и какво желае, от кое място идва и за какво е толкоз сполучлив. Нито пък навлиза под повърхността на геополитиката към него. Никога не излиза наяве за какво той води избрана борба или подписва избран контракт, и защото това не е ясно, е мъчно да се интересуваме от резултатите им.

Скот към този момент разгласи, че приготвя четири и половина часова режисьорска версия на " Наполеон ", тъй че може би тази версия ще запълни някои от празните места. Настоящата версия, колкото и да е впечатляваща, е занимателна, без да е завладяваща. Тя наподобява на провокиращ филмов откъс за по-дългия и евентуално по-богат и по-дълбок филм, който следва да излезе./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР