Мартин Орешарски е мениджър „Бизнес развитие“ в БОРИКА. От 13

...
Мартин Орешарски е мениджър „Бизнес развитие“ в БОРИКА. От 13
Коментари Харесай

Бърза дигитализация: електронна идентификация и подписване в рамките на минути

Мартин Орешарски е управител „ Бизнес развиване “ в БОРИКА. От 13 години е част от екипа на компанията, като активността му през годините е обвързвана най-вече с развиването на електронните услуги, предлагани от Дружеството. Понастоящем дава отговор за един от стратегическите за компанията планове, обвързван с внедряването на новаторски решения за електронно сключване и отдалечена идентификация.

Ситуацията в последната година принуди огромна част от бизнеса да работи отдалечено. Така и обслужването на клиенти стана в по-голяма степен без персонален контакт, а цифровите канали излязоха на първа линия при даването на услуги. Потребителите започнаха да изискват от ден на ден цифрови решения, достъп до разнообразни системи и услуги от разнообразни устройства, когато и да е и от всяко място. Процесите на цифровизация усилиха потреблението на електронни подписи и е-идентификация, които изискват засвидетелствуване на идентичност.

Наред с рецесията, и новите европейски регулации са мотор на тези процеси в международен мащаб, а България не прави изключение.

Отдалечено привличане на клиенти

Днес, повече от всеки път, бизнесът се нуждае от благонадежден метод за идентификация от разстояние - без да се постанова физическо наличие в офис. Това накара доста компании да търсят решения за засвидетелствуване на идентичност на консуматори, като се обръщат към експертни компании, създали решения за далечен онбординг. Електронната идентификация е основна както за привличане на евентуални клиенти от разстояние, по този начин и за процесите KYC - Know Your Customer (Познай своя клиент), а това е изключително значимо за фирмите от финансовия, банковия бранш и застрахователния бранш.

"Усилията на екипа ни са ориентирани към създаването на процеси, с които да създадем отдалечената идентификация допустима, спазвайки всички законови условия за това “, описа пред "Банкеръ " Мартин Орешарски, управител „ Бизнес развиване “ в БОРИКА. „ Независимо от характера на услугата и нейната специфичност, тук от основно значение е интеграцията на нашите системи със системите на доставчика, който се явява трета страна. Целта е крайният клиент да получи навременно и качествено обслужване от разстояние “, добавя той.

Различните софтуерни решения на БОРИКА оферират разнообразни способи на идентификация на клиентите, само че общото сред тях е, че дават бърз достъп до електронни услуги, чрез селфи и снимане на документ за идентичност.

Идентификация през мобилно приложение

За да бъде разпознат електронно, е належащо клиентът да има заоблачен дипломиран електронен автограф. Той може да бъде публикуван на момента, за задачите на идентификацията, през мобилното приложение B-Trust Mobile. В резултат, организацията, която изисква идентификацията от клиента, получава подписана от него декларация, съдържаща всички нужни данни. Декларацията е във формат, подобаващ за автоматизирана обработка, което разрешава декларираната електронна услуга да бъде предоставена на момента. Този способ е най-често използван при отдалечено подписване на контракти или генериране на заявки за разнообразни услуги.



Идентификация през уеб приложение

Друг способ на идентификация е през уеб браузър, като тази услуга не изисква инсталирането на характерен програмен продукт или мобилно приложение. Клиентът може да удостовери своята идентичност в три елементарни стъпки.

На първа стъпка избира мечтаната услуга в уеб страницата на третата страна и бива ориентиран към профилирана страница за идентификация. След това е належащо да покаже двете страни нa документа си за идентичност пред камерата на устройството. Следва снимане на лицето и инспекция за сходство с документа за идентичност. В случай, че клиентът не разполага с работеща камера на компютъра си, има опция да продължи идентификацията си през браузер на мобилното си устройство. Ако след процеса на идентификация пред третата страна, е належащо полагането на електронен автограф, може да му бъде публикуван заоблачен КЕП за еднократно прилагане.

"Целта на този развой е да бъде оптимално елементарен, а в това време да дава отговор на високите условия и интернационалните стандарти за сигурност. И при двете услуги, за които описах, се прави инспекция за годност на персоналните данни в държавните регистри, като след това идентификацията се преглежда и от оператор, защото това е едно от условията за ограниченията против изпирането на пари ", разясни още Орешарски.

Електронно сключване

След стадия на идентификация следва процесът по сключване на документите. За доста къс интервал огромна част от Администрациите и фирмите у нас вкараха безхартиени процеси на работа. Това стана допустимо, точно с помощта на електронното сключване.

"Както загатнах, БОРИКА предлага услугата еднократен заоблачен дипломиран електронен автограф. Той се издава за сключване на един или набор от документи, след което не може да бъде употребен още веднъж “. На процедура този развой е освободен от хардуер, програмен продукт или каквито и да било други съставни елементи. Единственото условие за този метод на сключване е интернет връзка и браузър - без значение дали на мобилен телефон или на компютър. В момента Дружеството има осъществени сходни планове с няколко пенсионни компании. За техните потребности е създаден профилиран уеб портал, който обезпечава опция за електронно генериране и сключване на еднократен електронен автограф, коментира специалистът.

„ Ако би трябвало да посочим нещо позитивно от миналата 2020, това е бързата цифровизация на бизнеса, която без рецесията, би лишила още години… “, приключва господин Орешарски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР