Мартин Митев (ПП ГЕРБ) остава председател на Общинския съвет (ОбС)

...
Мартин Митев (ПП ГЕРБ) остава председател на Общинския съвет (ОбС)
Коментари Харесай

Мартин Митев остава председател на Общинския съвет в Плевен

Мартин Митев (ПП ГЕРБ) остава ръководител на Общинския съвет (ОбС) в Плевен откакто на изключителна сесия бе отхвърлено предлагането за предварително преустановяване на неговите пълномощия.

Вносители на предлагането са общо 15 общински съветници - групата на Българска социалистическа партия и още седем от разнообразни политически групи. В началото на съвещанието Мартин Митев предложи да бъде отритнат дневният ред от една точка, който той дефинира като " юридически нонсенс ", защото в него са посочени няколко претенции - предварително преустановяване на пълномощията и освобождение на ръководителя на Общинския съвет, приемане на процедурни правила и осъществяване на нов избор, като по-късно да бъде признат нов дневен ред от четири точки. Съветниците поддържаха по този начин променения дневен ред, след което започнаха и дебатите.

Те обаче бяха прекъснати след няколко изявления поради направено процедурно предложение от съветника Бойко Тодоров, подкрепено от по-голямата част от съветниците. 

За осъществяване на скришен избор бе определена петчленна комисия от общински съветници с ръководител Пепо Петков. Минути пред началото на гласуването от групата на ГЕРБ заявиха, че няма да вземат участие във вота.

След тайния избор, в който участваха 27 общински съветници, при кворум при започване на съвещанието от 36, настояването за оставка бе подкрепено от 17 от гласувалите, трима бяха " срещу ", а един " въздържал се ". Шест се оказаха недействителните бюлетини. За да бъде подкрепено предлагането, за него трябваше да са дали своят вот най-малко 21 общински съветници. 

След като резултатът от вота стана явен, Митев благодари на подкрепилите го общински съветници. " Ще продължа да ви виждам почтено и директно в очите, по този начин както го върша към този момент седма година ", сподели той.

На финала на днешната изключителна сесия кметът на общината Георг Спартански акцентира, че " на фона на това, което следва на страната, не можем да си губим времето в нищоправене ".

Той разяснява, че няма законови учредения за преустановяване пълномощията на Мартин Митев. " Винаги ще бъда за това да се съблюдава законът. Ако Мартин Митев тежко и редовно нарушава правилника за работа на Общински съвет и закона, аз ще съм първият, който ще инициира посредством съветници неговата промяна ", съобщи Спартански.

Той прикани общинските съветници да работят съсредоточено, тъй като по думите му страната е изправена пред следващи избори и доста мощна става ролята на общините, които би трябвало да оказват помощ на хората да се оправят с поредицата от рецесии и " страната да не потъне ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР