Мартин Колев е психолог по образование, като всеки млад човек

...
Мартин Колев е психолог по образование, като всеки млад човек
Коментари Харесай

Магиите на София и на Странджа планина

Мартин Колев е психолог по обучение, като всеки младеж е обожател на високите технологии и изкарва хляба си в прът център. Но забавното в него е, че е публицист – създател на разкази и романи – българско фентъзи или вълшебен урбанизъм, както самичък дефинира жанра на последните си две творби. Книгата му „ Софийските магьосници ” взе литературната премия „ Рашко Сугарев ” за 2017 година.
Книгата е друга, освен тъй като е „ градско фентъзи ” на фона на софийския пейзаж. Не единствено тъй като се приказва за магьосници, които обичат да пийват бира в петък и да шмекеруват в градския превоз. Просто тъй като е нашето съвремие, преобразено в една малко злокобна приказка.
Мартин Колев е човек, който по никакъв начин не се опасява да обиколи тъмните ъгълчета на града, спонтанните сметища или даже новия гробищен парк край кв. " Обеля " в София. От дете си е подобен – търси странното, магичното, злокобното или вълшебното на всички места – в родния си град Бургас, в София, или в Странджа – в село Бродилово, където е ходил всяка почивка. Творчеството му сега няма нищо общо с общоприетите правила на литературата у нас.
Действието в „ Софийските магьосници ” се развива на мрачния декор на столицата в пресечната точна на битката сред Зорниците (добрите) и Здрачниците (лошите). Техният огромен вълшебен свят, обитаем от вълшебници, вещици и странни знахари, се простира от Орлов мост до " Княжево " и от " Княжево " до Шестте кьошета.
Съвсем неотдавна, безусловно преди седмици, излезе втората част на „ Софийски магьосници “ – „ В сърцето на Странджа “… към този момент не градско фентъзи, към този момент планинско фентъзи, както се майтапи Мартин. Няма по какъв начин да не напише нещо за тази известна с мистичността си планина, откакто е прекарвал летните си ваканции тъкмо там, в с. Бродилово. Там хората живеят с твърдата си религия в самодивите, караконджулите, вещегарите и във всевъзможни вълшебства. Там, в сърцето на Странджа, било заровено или огромно имане, или някакво галактическо знание, настояват локалните.
А в новия разказ на Мартин Колев, в сърцето на Странджа се подвизава магьосницата Буреносна с нейната едноока черна котка…
Когато запитат Мартин Колев по какъв начин се е ориентирал точно към неговия към този момент написан фиктивен свят – той дава отговор напълно простичко, без литературни преструвки: „ Харесва ми да пиша за това “. Всъщност неговият свят е фиктивен, само че не съвсем… тъмен, само че не напълно, чудноват – толкоз, колкото е чудноват светът за всеки от нас.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР