Мартин Божанов - Нотариуса е бил със сменени лични данни

...
Мартин Божанов - Нотариуса е бил със сменени лични данни
Коментари Харесай

Шефът на СДВР с разкрития за убийството на Нотариуса и къде е Петьо Петров - Еврото

Мартин Божанов - Нотариуса е бил със заменени персонални данни в продължение на 2 години, като персонални документи с подправените имена и ЕГН не са му издавани. Това съобщи в извънредно изявление пред Владислава Тричкова за bTV шефът на Столична дирекция на вътрешните работи основен комисар Любомир Николов. По думите му главният претекст за убийството на Нотариуса е финансов, а причинителят е работил професионално.

Има ли към този момент съответен обвинен, къде е Петьо Петров - Еврото, отворени ли са телефоните на Алексей Петров? 

Няма по какъв начин да не стартираме от тематиката за Мартин Божанов – Нотариуса. Имате ли към този момент насоки, съответен обвинен?

Естествено по нашите оперативно следствени дейности не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния метод имам вътрешно чувство, че скоро неуморният труд на сътрудниците от бранш убийства ще се възнагради с триумф.

Говорим ли за вътрешно чувство за обвинен?

Нека феновете го поясняват както желаят.

Ясен ли е към този момент главния претекст за убийството?

Мотиви по отношение на това лице със противоречива известност има доста. Но фактически имаме главен претекст, по който работим и мисля, че той ще се окаже правилен. По-скоро е финансов претекст.

Имате ли концепция причинителят дали е бил самичък и по какъв начин се е отдръпнал от мястото на убийството?

Пак ще ви помоля да не влизаме в конкретика, само че в общи линии изстрелите, които са създадени са три и смятам, че са създадени от един човек с едно оръжие. Това демонстрира и експертизата на гилзите.

Знаем че е бил извън. Стрелял е през оградата. От трите изстрела един е безусловно в главата. Това подсказва ли, че най-вероятно приказваме за експерт? –

Да, фактически изстрелите са създадени от 10-12 метра.Убийството е станало незабавно след паркиране на лекия автомобил на парко място, което нормално е употребявал, и сега на убийството е получил прецизен професионален изстрел в задната част на тила.

Има ли очевидци?

Свидетели откриваме и към сегашния миг. От това, което установихме в първичните огледи е, че е имало много лица, преминавайки наоколо, само че за жал те не са могли да го видят и не са подали навременен сигнал, с цел да можем да създадем организация и да установим причинителя по горещи следи.

Отворени ли са към този момент телефоните на Божанов?

Телефоните на Божанов са назначени за експертиза. Това е работа на СГП. Предполагам, че скоро ще имаме резултати.

Колко телефона са дадени?

Два телефона сме дали за проучване, които са били в негово притежание в околните 6 месеца – заприказва се, че е имал повече и разнообразни номера. В хода на претършуване на жилището и автомобила установихме единствено 2 телефона, които той е употребявал последните 6 месеца. Предстои да бъдат отключени и да бъде анализарано всичко, в това число телефонните диалози в тях.

Понеже сте разпитали и жена му - тя споделя ли той да се е тормозил, да е бил заплашван?

Странното е, че по никакъв метод той не е алармирал за терзания. Маршрутът му е бил нормален. Поведението му е било много умерено въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви терзания за живота си.

След убийството излязоха доста елементи, които пораждат и доста въпроси. Например – бил ли е той помощник на Министерство на вътрешните работи?

По досъдебното произвеждане са взети всички материали, които се намират в Столична дирекция на вътрешните работи, било то очевидни и секретни, и на сходни въпроси следва в следствие да отговори прокуратурата.

И в другите страни Министерство на вътрешните работи работи с сходни сътрудници. Какъв е техният профил и профилът на Божанов влиза ли в тази категория?

Считам, че сътрудниците на Министерство на вътрешните работи би трябвало да са богати на информация и да бъдат вярно внедрени в незаконни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов дава отговор до някаква степен на подобен човек, само че когато получим безапелационна информация, че това лице прави незаконна активност следва незабавно да бъде прекратена работата ни с него.

Вие получавали ли сте сходни сигнали за него?

В Столична дирекция на вътрешните работи сме получили общо 17 преписки и досъдебни производства, късаещи Божанов. 4 са досъдебни като по 3 от тях той е потърпевш. И 1 е упрекнат като причинител на машинация. Отделно от това има 13 преписки, 8 от които са против него, останалите са от него по отношение на съответни лица.

За какъв интервал?

От 2008 до сегашния миг.  

Имотните измами влизат ли там?

Досъдебното от 2010 година е за подозрение за имотна машинация. Повечето преписки, които касаят вероятно нарушаване от Божанов, са за безчинство и те са подадени от негови съседи. Дамоуправство е деяние, в което без правно съображение използваш или владееш даден парцел краткотрайно. Тези сигнали са към 3-4. Нито една от тези преписки не е довела до неоправдателна присъда.

Разбрахме и за промяната на името и ЕГН. Защо, как и по кое време е направено? 

Има интервал от 1997 до 1999 година, когато чиновник на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са изменени последните 5 числа от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за идентичност с променено име и фамилия.

А през тези години имате ли информация дали е правил противозаконни неща?

Извършваме информация в това число и за заеми и се стремим да установим дали е употребявал тези неточни данни за нещо.

Да поговорим за SS клуб. Появиха се фотоси и заговориха от АКФ, че през годините там е имало полицейски коли и даже споделиха, че са подавали сигнали, и публицисти са питали за какво е това полицейско наличие там. Имате ли отговор?

Мога да кажа че сме направили инспекция и откриваме,  че тези коли, които са снимани от това сателитно наблюдаване, са били благосъстоятелност на компания на господин Божанов, която след това е трансферирана на негов помощник. Тези коли са Opel Astra и Opel Vectra наследник и бял цвят. Същите каквито има Министерство на вътрешните работи. И може би от там идва объркването. Не изключвам вероятността полицейски коли да са паркирали там, само че към този миг нямаме такива данни.

Имате ли данни в миналото той да е бил защитаван от полицията?

Към сегашния миг нямаме сходни данни.

Петьо Петров Еврото - заговори се дали са работили дружно, дали са се скарали. Знаете ли дали е жив, първо, и къде е?

Нямам данни да е умрял. Считаме го за жив. Обявен е за търсене от 31.05.2023 и нашите екипи го търсят непрекъснато. По мои данни не се намира в България повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, съгласно мен.

Някои от свидетелските показания свързват ли ги двамата – Еврото и Нотариуса?

Не там има едно свързващо звено и това е някогашната брачна половинка на Еврото – Любена, която е била близка другарка на умрелия Божанов. Според мен може би и бизнес сътрудник. Разпитана е.

Алексей петров. Там има ли развиване, минаха месеци?

Там обстоятелствата и документите набъбват. Продължаваме да разпитваме хора и да назначаваме експертизи. И се надявам и там да имаме прогрес след време. Не мога да приказвам за обвинен. Несъмнено става въпрос за професионално осъществяване.

Телефоните съумяха ли да ги отворят?

Нямам данни да сме получили файловете.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР