Мартин Божанов – Нотариуса, който бе застрелян през миналата седмица,

...
Мартин Божанов – Нотариуса, който бе застрелян през миналата седмица,
Коментари Харесай

Имоти за 50 млн. лв. заграбила бандата на Мартин Нотариуса

Мартин Божанов – Нотариуса, който бе убит през предходната седмица, е заграбил стотици апетитни парцели в София и провинцията на обща стойност най-малко 50 млн. лева с измами през годините на незаконната си кариера. 51-годишният аферист и брокер на въздействие в правосъдната система, е дърпал конците на авторитетен незаконен профсъюз за кражба на парцели и последващата им продажба, който е работил до гибелта му.

 

Една от последните огромни имотни измами на Мартин Божанов и обвързвана с терен на пресечката на столичния бул. „ Симеоновско шосе “ и улица „ ХХI век “. Парцелът е отмъкнат с подправени документи от Мартин Нотариуса още през 2014 година само че по-любопитното е, че откакто поставя ръка върху парцела, Божанов го продава на двама разнообразни клиенти.

 

През 2019 година в рамките единствено на 3 месеца притежателите на две строителни сдружения броят по 1 млн. евро на Мартин Божанов, с цел да купят терена и да вдигнат жилищен блок върху мястото. Към днешна дата за собствеността на противоречивия терен към момента се води досъдебно произвеждане, по което обаче Мартин Нотариуса е разпитван единствено като очевидец, а не като обвинен.

 

Въпреки че е забъркан в кражбата на голям брой недвижими парцели, Мартин Божанов рядко е поставял подписа си под документи, които директно биха го уличили в лъжливи схеми. Криминалисти описват, че при започване на незаконната си кариера в имотната мафия Мартин е работил като дясна ръка на чичо си – скандално известният и единственият наказан в България нотариус Слави Крашевски, а след това е съумял да построи своя лична престъпна мрежа за кражба на парцели и пререкание на милионите след продажбата им. Както към този момент стана ясно в бандата на Нотариуса са членували настоящите служители на реда Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов.

 

Въпреки че още през 2018 година против тримата служители на реда постъпват сигнали, че са забъркани в имотни измами, те по този начин и не стават обект на следствие от страна на дирекция „ Вътрешна сигурност В Министерство на вътрешните работи. В началото на седмицата, няколко дни след убийството на Мартин Нотариуса, началникът на „ Вътрешна сигурност Георги Георгиев беше отхвърлен от служба по искане на Министерство на вътрешните работи шефа Калин Стоянов.

 

Неофициално се твърди, че Георгиев си отива поради потулени от неговата дирекция сигнали против триото служители на реда Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов. „ Запознати разкриват, че ченгето от „ Икономическа полиция “ Петър Илиев е кумувал на сватбата на Мартин Нотариуса с първата му брачна половинка Адриана и че е бил махленски като съизвършител в осъществяването и прикриването на обири на над 10 парцела посредством подправени пълномощни.

 

Ужилени от Мартин Божанов – Нотариуса описват, че в неговата тайфа за имотни измами основни настоящи лица са водачът му Славчо Йорданов – Слави Свинята и брокерът на недвижимо имущество Петър Ангелов – Пипо. На името на последния се водят над 20 парцела, добити посредством измами от Божанов през последното десетилетие.

Славчо Йорданов пък е обвинен дружно с Мартин Божанов по каузи за измами, които прашасват от години в деловодството на Софийска районна прокуратура.

 

Една от схемите, осъществени сполучливо от Мартин Нотариуса и Славчо Йорданов, е кражбата на вкусен терен на централната софийска улица „ Георги С. Раковски “ №199. Тандемът поставя ръка върху парцела през 2008 година и след това, след серия от фиктивни покупко-продажби, го продава за сумата от 800 000 лева

 

Купувач на парцела е ген. Стоян Тонев – тогавашният началник на Военномедицинска академия (ВМА), който умря през 2017 година Приживе ген. Тонев беше обвиняем дружно с доближената му доктор Кадурина, че е източил над 16 млн. лева от Военна болница посредством сключването на неизгодни контракти, а КПКОНПИ заведе дело за лишаване на имуществото му. Любопитен подробност е, че по делото за конфискация на парцелите на военачалник Тонев и наследниците му представителите на КПКОНПИ са „ не запомнили “ да включат терена на ул. „ Раковска “ №199.

Мълви се, че заслуга за това имал Мартин Нотариуса, който след гибелта на военачалник Тонев издействал и оправдателна присъда на подсъдимата с него проф. Мирослава Кадурина, която му е била дългогодишна държанка.

 

Върху терена в идеалния център на София, платен преди време от ген. Стоян Тонев и завещан от вдовицата му Величка, сега се строи 5-етажна жилищна кооперация. В прорез със закона осведомителна табела за градежа не е сложена.

 

Мартин Божанов – Нотариуса осъществя първите си имотни измами в интервала 2001 - 2005 година, когато работи в нотариалната адвокатска фирма на чичо си Слави Крашевски. В този интервал на негово име са трансферирани над 10 жилището, като всички покупко-продажби са фиктивно изповядани от задържания след това за над 60 случая на измами нотариус. Сред жертвите на Мартин Нотариуса от този момент са 87-годишен пенсионер, който остава без жилището си от 105 кв. м. в идеалния център на София, както и жена с онкологично заболяване. През ноември 2003 година тя отпътува за Съединени американски щати, с цел да се види с децата си, а когато месеци по-късно се прибира в България, научава, че жилището й е продадено на Мартин Божанов.

 

Сред жертвите на Мартин Нотариуса е даже личната му вуйна Илка, сестра на дядото на Божанов. През 2004 Г. жилището й в София е продадено без знанието й. Във подправените документи е записано, че бабата и синът й дават право на Мартин Нотариуса да продаде дома им самичък на себе си, като дамата може да живее там, до момента в който е жива. Тази договорка също е изповядана при нотариус Слави Крашевски.

 

След като скандалният нотариус Крашевски е задържан, адвокатската фирма му е запечатана, а против него са заведени серия от каузи за измами, Мартин Божанов поема напълно бизнеса с имотни измами, като към този момент не прави грешката да записва себе си като притежател на добити с машинация парцели. Те са записвани на имената на подставени лица и в множеството случаи са препродавани по няколко пъти.

 

Милионите левове облага от наглите имотни измами на Мартин Нотариуса са препирани благодарение на двама юристи посредством серия от компании, регистрирани в столичния кв. „ Княжево “.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Мартин Божанов Мартин Нотариуса Слави Крашевски Петър Илиев Мирослав Иванов Станимир Манолов Калин Стоянов вътрешна сигурност МВР
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР