Мартин Атанасов се утвърди като един от младите играчи с

...
Мартин Атанасов се утвърди като един от младите играчи с
Коментари Харесай

Мартин Атанасов: Изолацията ми дойде като приятна почивка, открих градинарството

Мартин Атанасов се утвърди като един от младите играчи с все по-осезаемо наличие в основата на националния ни отбор. Посрещачът, който от новия сезон ще играе в Турция, стартира тренировки със своите съотборници на лагера в София, като съобщи, че е доста удовлетворен от оставането на Силвано Пранди отпред на „ лъвовете “. Ето още какво описа Мартин Атанасов за BGvolleyball.com за себе си по време на пандемията, националният отбор и бъдещето на клубно равнище.


Как и къде прекара обществената изолираност?

Когато стартира тази изключителна обстановка, бях във Франция. За наслада съумях да се прибера един ден, преди да затворят летищата в страната. Извадих някакъв страховит шанс. От клуба ни уведомиха, че затварят всички зали и няма повече да упражняваме. Предложиха ни, който желае да остане, който желае да си тръгне. Аз избрах да се прибера, тъй като в такива обстановки е доста по-добре да си със фамилията си, в сравнение с да си самичък, изключително в чужбина. Веднага си купих билет и на идващия ден се прибрах. Социалната изолираност я прекарах във вилата ни до София. Чист въздух, къща, беше доста прелестно, не мога да се оплача. Намирах си разнообразни занимания, разходки, а в дворчето майсторях всякакви неща. Затова въобще не съм я усетил толкоз изолацията, както хората в огромните градове.

Значи може да се каже, че ти е било като една отмора?

Да, несъмнено, за мен бе една по-дълга отмора. За първи път ми се случва да изкарам толкоз дълго време, без нищо да върша професионално. Единствено у дома оживление и разходки в планината. И понякога - леки кросчета. Не мога да се оплача – доста хубаво ми пристигна тази отмора. Може би за някои професионални спортисти доста добре се отрази това спиране на всичко.



Като сподели по работа по дворчето, градинарството ли откри?

Опитах се (смее се). Искахме с татко ми да си нагласим по-хубаво дворчето. Обсъждахме какво да създадем, какво да купим, какви цветя да засадим, да окосим тревичката - всякакви такива неща. Желанието ни бе да го създадем по-уютно, тъй като знаехме, че ще прекараме по-дълго време там. И това бяха приятни занимания.

Друго някое занимание откри ли?

Друго занимание не. Единственото нещо, което открих и не съм знаел, че мога да върша, е да седнал съм, без да върша нищо значително. Даже ми беше много гузно, че си седнал съм по този начин и не върша безусловно нищо.

А обществените контакти липсваха ли ти?

Социалните контакти – да, сигурно. В смисъл да съм с другари, да имаме събирания и излизания... На тези години, на които съм аз, няма по какъв начин това да не липсва. Но незабавно откакто отпуснаха ограниченията, си наваксах, по този начин да се каже.



Какво бе първото щуро нещо след свалянето на ограниченията?

Чак щуро - не. Първото нещо бе да се събера с една моя група другари, с които всяка година си се събираме. И по този начин, един доста прекрасен ваучър си направихме в къщата на един другар. Общо взето, първоначално, когато почнах да излизам в София, от толкоз дълго време без близки контакти, някак ми беше необичайно първоначално. Малко може да се каже, че бях леко асоциален.

Познаваш доста добре Силвано Пранди. Твоят коментар неговото оставане отпред на националния отбор и избора на Ники Желязков като негов асистент?

Мисля, че това е най-хубавия избор сега. Сами видяхте, на олимпийската подготовка в Берлин, в какво положително състояние бе тимът. Аз мога да кажа, че бяхме в изключителна форма, на доста високо равнище. Просто не извадихме шанс най-после. Мисля, че със Силвано и с Желязков като асистент, ще се получи доста добра работа. Миналата година бе италианец помощник-треньорът, в този момент е българин. Федерацията ще разчита на българи за целия щаб. И това ще способства за още по-голям колектив вътре в тима. За мен е най-хубавото решение. Има много млади състезатели, които за първи път са извикани в националния тим. Пранди доста добре си схваща от работата, изключително доста добре знае по какъв начин да подхожда с младите състезатели.

Утвърди се като един от младите, само че към този момент с опит играчи..

Не се смятам за умел. Аз за себе си знам, че има още доста да изучавам и да продължа да се развъртвам. За това се веселя, че Пранди остава, тъй като с него доста добре се работи. Като млад играч доста добре ти оказва помощ да се развиеш в бъдеще.



Предстои двумесечен лагер без мачове, по какъв начин възприемаш тази обстановка?

От една страна е много необичайно, тъй като в никакъв случай не е било - толкоз дълга подготовка без мачове. От друга страна е хубаво, тъй като доста дълго време нищо не сме правили. Всеки има задължения с клубните си тимове, които наближават. Мен персонално ме викат за старт на подготовката на 6 юли, единствено че тъй като съм с националния тим ще закъснея. През този дълъг интервал с националния отбор ще имаме опция да се опознаем с момчетата, тъй като за квалификацията през януари няма да има никакво време за подготовка. Може да се каже, че този подготвителен развой в този момент ни е подготовката за европейската подготовка. Така че федерацията сносно провежда нещата и си е свършила работата към този момент.

Като заговорихме за клуб, в медиите се завъртя, че ще вървиш в Италия, само че избра Турция. Защо?

Много бяха комплицирани нещата поради ковид. Като цяло, за мен приоритет бе Италия. Понеже там беше най-силното състезание. Уточнявам – беше, тъй като от идващия сезон съм уверен, че няма да е по този начин. Доста съществени състезатели си потеглиха поради финансовата позиция. Защото съвсем всички клубове, даже и най-големите тимове смъкнаха бюджетите с 30-40 % надолу. Това е повода и класните волейболисти да предпочетат други шампионати. Аз желаех да играя в най-силното състезание, само че видях, че то няма да е такова. Затова започнах да диря други разновидности. В Турция, от финансова позиция, мога да кажа, че не са се трансформирали толкоз нещата. Доста мощни играчи подписаха там. И шампионатът ще стане много забавен. Отборът, в който отивам – Зираатбанк има доста огромни упоритости. За мен това бе значимо - да играя в клуб, който желае да печели. А те желаят да вземат всичко – Купата, шампионата и европейската купа. Това ми пристигна доста мотивиращо. На всичкото от горната страна, треньорът и част от щаба са италианци, а с тях се работи качествено. Аз отивам в този клуб, тъй като има италиански щаб и желая да се развъртвам напред. Първенството ще е много забавно и аз съм доста стимулиран за новия сезон.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР