Мартеницата, с която днес се окичваме или завързваме около китките

...
Мартеницата, с която днес се окичваме или завързваме около китките
Коментари Харесай

Назар бонджуу, марцишор, мартис, мартинка: Амулетите на Балканите

Мартеницата, с която през днешния ден се окичваме или завързваме към китките си с вярата да ни донесе здраве и шанс, не е традиция единствено за нашата страна – в района тя съществува под разнообразни имена, написа в собствен материал Българска телеграфна агенция.

В Република Северна Македония мартениците са наричани мартинки, в Румъния и Молдова ги назовават марцишор, а гърците ги знаят като мартис. През 2017 година мартеницата е вписана в листата на детайлите на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО след взаимна номинация на България, Македония, Румъния и Молдова.

Тя обаче напълно не е единственият известен талисман за шанс на Балканите. Макар че в прилежаща Турция мартеницата не е позната, турците също имат талисман, който да им носи шанс – пазещото от зли очи Синьо око.

Баба Докия от Румъния

Празникът на „ марцишор “ (мартеницата), честван на 1 март в Румъния, се възприема като победа на пролетта над зимата, на положителното над злото. Амулетът от червен и бял конец е знак на прераждането на природата и носи здраве, шанс и благополучие.

В Румъния наблюдават произхода на празника до времето на Римската империя, когато на 1 март се е отбелязвала Новата година и са почитали господ Марс, прочут освен като господ на войната, само че и като господ на естествените сили, на пролетта и земеделието. Белият и аленият цвят символизират борбата на живота и гибелта, и на здравето против заболяванията, като белият цвят е знак на мира, а аленият - на войната.
Снимка: iStock
При археологически разкопки на територията на Румъния са открити амулети, сходни на мартеницата, датиращи отпреди към 8000 години. Те съставляват дребни речни камъчета, боядисани в бяло и алено, окачени на шнур, с цел да се носят на врата.

Шнурът на мартеницата символизира така наречен " въже на времето " - митологичен обект, който преплита дните на двата съществени сезона - зимата и лятото. Според легендите шнурът на мартеницата е въже, дълго 365 или 366 дни, което е било изпредено от Баба Докия, до момента в който се е качвала с овцете в планината.

Денят на Баба Докия се уважава, с цел да има богата годишна продукция, а животните в стопанствата да бъдат здрави и предпазени от заболявания. С връв с червен и бял конец се закичват първите овци, които идват в стадото, и първия плуг, който стартира оранта. Домашните животни в Румъния също били закичвани с мартеници, с цел да бъдат защитени от заболявания.

Момичетата и дамите в Румъния получават мартеници и ги носят през целия месец като знак за идването на пролетта. В някои региони на Молдова, и най-много в Буковина, дамите подаряват мартеница на мъжете. Обичаят е остарял: в началото дамите връзвали бял и червен конец на неженените мъже, с цел да бъдат защитени от инциденти, когато отиват на работа или на лов.

Съчетаването на червен и бял конец е традиция, която може да бъде забелязана на сватби и при раждане на дете, а в региона Олтения подобен връв се закачва на облеклата на умрелите, като двата цвята символизират продължаването на живота след гибелта.

Дните сред 1 и 9 март в Румъния са известни като „ Дните на бабите “ – тогава пролетта се бори със зимата и я побеждава. През тези девет дни Баба Докия, която е отишла със стадото в планината, облечена с девет кожуха, смъква всеки ден по един.

Мартинката, която би трябвало да се крие

Изработването и подаряването на така наречен мартинки, както са познати мартениците в Република Северна Македония, също е многовековна традиция, спазвана и през днешния ден. Тази традиция обгръща традиции, които са съществували още от антични времена и бележи отбелязването на началото на пролетта.

Вярва се, че талисманът има магическо-защитно деяние и би трябвало да ни пази и дава здраве, благодат и плодовитост, изяснява македонският фолклорист Димитър Узунски. Според специалиста, който повече от половин век изследва традициите в региона Пиянец, „ мартинката “ би трябвало да се носи единствено на лявата ръка, освен това скрита, с цел да не я вижда никой. Ако е носена закичена, тя още веднъж би трябвало да е под блузата, тъй че да не я гледат непознати очи.
Снимка: iStock
Може също да се сложи и на вратата, с цел да пази дома, споделя Узунски.

Поверието повелява „ мартинката “ да се носи, до момента в който не се види първата лястовичка. Когато се види, мартинката се изважда скритом и се слага под камък, а човек си намисля несъмнено предпочитание

Синьото око ни пази от уроки

Синьото око, или както то е наричано в Турция „ Назар бонджуу “, е различен известен талисман от региона на Балканите, за който се има вяра, че пази от уроки и неприятни очи. Представлява най-често стъклено мънисто с концентрични кръгове в синьо и бяло и с черен център, наподобяващ зеница. Носенето му не е обвързвано с съответна дата в календара.
Снимка: iStock
Историята на този талисман води към датиращото три хилядолетия обратно стъкларско изкуство на Близкия изток. В Анадола се придвижва от майстори стъклари от региона на Източното Средиземноморие. Този амулет е известен и оттатък границите на Турция, в това число измежду гърците, които назовават амулета „ мати “ или в превод „ око “.

Мънистото може да се види във всевъзможни размери, окачено или изобразено на всевъзможни места. С него се закичват родилки и новородени, булки и младоженци. Среща се във всеки дом, виси в коли, камиони, трактори и други Този знак на анадолската просвета се е трансформирал даже в емотикон, доста известен в обществените платформи измежду млади и остарели.

Синьото око е и най-продаваният сувенир в Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР