Мартеницата е една от най-автентичните и изконни български традиции. Нашите

...
Мартеницата е една от най-автентичните и изконни български традиции. Нашите
Коментари Харесай

Мартениците поддържат живи българските традиции и обединяват народите

Мартеницата е една от най-автентичните и изконни български обичаи. Нашите сънародници в Испания също не не помнят българските традиции и се закичват с мартенички.

България обаче не е единствената страна, в която по антична традиция на 1 март се празнува краят на зимата и началото на обновлението, на пробуждането и пролетта. Молдовците и румънците в Испания също честват на 1 март и подаряват мартенички на децата, приятелите и околните си. Ето какво откри нашият съотечественик Любо Миланов:

Как честват в Румъния и Молдова?

Според традицията в Румъния всеки би трябвало да получи малко подаръче, вързано с бял и червен конец. То е знак на отминаващата зима началото на пролетта. „ Прави се да ни защищити и да ни донесе шанс. В края на месеца закичваме мартеницата на едно плодово дърво “, описват румънците.

В Молдова мартеницата е знак на обич и безкрайност. Молдовците подаряват мартеници на хората, които обичат. Свалят ги в края на март и ги слагат на някое дърво.

А какво мислят испанците за нашите обичаи? Според един от гостите на празника за испанците е потребно и възпитателно да се срещнат с традициите на другите европейски страни.

„ Видяхме, че с изключение на в България, мартеницата е знак и в Румъния и Молдова. Представиха по един доста забавен метод традициите на България и на Балканите “, показа испанецът.

За произходът на мартеницата има доста митове, само че честването на празника от всички дружно е един скъп урок, а мартеницата служи за обединяването на народите, счита сънародникът ни Любо Миланов.
 първи март в Испания
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР