Март си върви топъл и ще приключи със значително по-висока

...
Март си върви топъл и ще приключи със значително по-висока
Коментари Харесай

Хубави почивни дни, застудява и вали в понеделник

Март си върви топъл и ще завърши със доста по-висока междинна температура от нормалното. Но това не изключва и краткотрайни захлаждания. Такова захлаждане се обрисува да настъпи над страната при започване на идната седмица, като температурите ще се намалят доста, ще има и превалявания, даже от сняг в по-ниските елементи на планините и в предпланините.

В събота и неделя времето ще е типично пролетно, най-вече слънчево с повишаващи се дневни температури, като в неделя ще е по-топло от събота, само че в неделя ще стартира и смяната към утежняване.

Още следобяд в неделя, от северозапад, облачността ще се усили и към края на деня ще стартират валежи на северозапад. През нощта против понеделник утежняването на времето ще продължи, вятърът от северозапад ще се усили, температурите ще стартират да се намаляват.

Валежната зона ще се разгръща от северозапад на югоизток и тук-там температурите ще паднат много бързо до към 2 - 4 градуса над нулата. По високите западни полета е допустимо да прехвърчи и влажен сняг, в планините ще се усили снежната завивка, като повече превалявания ще има в планинските региони на юг, както и в Предбалакана.

В понеделник неприятното време бързо ще се придвижва на изток и до края на деня ще завали и над крайните източни региони. Възможно е през старопланинските проходи да има краткотрайни усложнения в придвижването поради новия сняг, който ще вали.

В планинските региони ще се сътвори по-труднапътна конюнктура.

За момента синоптичните модели предвиждат бързо прекосяване на зоната с превалявания от запад на изток и до края на понеделник и през нощта против вторник да спрат на всички места в страната. В понеделник температурите ще се намаляват, най-вече на северозапад и по високите западни полета, както и в планините.

Във вторник към този момент превалявания към този момент не се чакат и ще стартира стопляне и повишение на температурите.

До края на идната седмица атмосферата остава динамична, само че стоплянето ще продължи, като към края на седмицата дневните температури ще надвишават 20 градуса.

И в сряда, и в четвъртък тук-там се чакат валежи, поради прекосяването на средиземноморски циклон западно от Балканите.

Според по-дългосрочните прогнози и до началото на април времето ще е по-топло от нормалното, като наместатемпературите денем могат до доближат и надвишават 25 градуса.

В края на средносрочната прогноза дано забележим каква е световната приземна температура в този миг съгласно специлализирания уебсайт за нейното измервана temperature.global - 14,52 градуса. Тяе с 0,52 отградуса по-висока от признатата за норма световна приземна температура, която е 14 градуса, измерена на 2 метра над земята.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР