Март или април ще са най-кризисни по отношение на инфлацията

...
Март или април ще са най-кризисни по отношение на инфлацията
Коментари Харесай

Март или април ще е най-критичен за инфлацията в България, но тя не е притеснителна |

Март или април ще са най-кризисни във връзка с инфлацията в България, само че равнището от 5-6% не е притеснително, разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дарик радио.

Той даде  " учебникарски " съвет на хората - когато инфлацията потегля нагоре, мнозина се ориентират към дългосрочни активи, цената на които се подвига - злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера равнище на минималната заплата от 700 лева или 710 лева през 2022 година ще е рационално.

На въпрос дали има ли резултат от понижената ставка на Данък добавена стойност за някои услуги - 9% за заведения за хранене, книги, детски храни и памперси, Василев отговори, че крайният консуматор не е усетил понижение на цените, само че има известно изсветляване на бизнеса, както и отчасти изсветляване на приходи, само че то се дължи главно на отпусканите държавни помощи. Но да се прави обществена политика през Данък добавена стойност не е най-доброто решение, уточни той.

Според вицепремиера рационалният недостиг в бюджета за 2022 година е него сред 3.5 милиарда лева и 4.5 милиарда лева и той ще бъде реализиран, а усилието на кабинета ще е да " бъде сгънат, доколкото може ".

Василев даде да се разбере, че позицията му за плоския налог е непроменена - той не би трябвало да се пипа.

" Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити ", сподели Василев.

Финансовият министър е неотстъпчив в желанието си за съкращаване на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, така като бюджетите няма да бъдат намалявани.

На 5 декември Василев разгласи 15% съкращения на служителите в държавната администрация още следващата година в синхрон с контрактуваното при договарянията за държавно управление. Което значи, че те би трябвало да намалеят с към 30 000 души. 

Финансовият министър акцентира, че една от първите борби, които е значимо да завоюва България през 2022 година, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си назад.

" Нашата енергетика е доста закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които би трябвало да се решат в незабавен порядък " уточни Асен Василев.

И добави, че има противоречиви решения поради непросветеност или недобросъвестност, които са вземани във времето и не престават да се вземат, и този проблем би трябвало да бъде изчистен.

Асен Василев бе безапелационен, че ръководещата коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Има такъв народ " и " Демократична България " е постоянна, като я съпостави с квартетите, за които в класическата музика са написани най-вече творби, а в това време нямат потребност от диригент.

" Това е задоволително малко, с цел да е забавно и да дава еластичност на солистите и в това време задоволително огромно, за да е стабилно и пълноценно ", сподели Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР