Марсоходът на НАСА се насочи към кацане на Червената планета

...
Марсоходът на НАСА се насочи към кацане на Червената планета
Коментари Харесай

Най-сложният марсоход каца на Червената планета

Марсоходът на НАСА се насочи към кацане на Червената планета в най-рисковата до момента, само че амбициозна задача да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот, заяви Асошиейтед прес.
Живото предаване на НАСА ще започва в 21:30 българско време в формалния канал на организацията в YouTube. Очаква се кацането да стартира след 23 часа, като първата информация дали всичко е наред ще бъде разбрана към среднощ.

Повърхността на Марс, която е известна като лобно място на голям брой галактически апарати. В продължение на единадесет минути и половина в центъра ще чакат нервно сигнал за удостоверение на кацането.

Това ще е третото посещаване на земен уред на Марс в границите на малко повече от седмица. Две апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета в два поредни дни предходната седмица.

И трите задачи полетяха през юли предходната година, с цел да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха дистанцията от 480 милиона километра за седем месеца.

" Пърсивиърънс " - най-големият и комплициран роувър до момента на НАСА, ще е деветият галактически уред, който би кацнал сполучливо на повърхността на Марс. Досега единствено Съединени американски щати са успявали в това начинание.

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и сложна цел, избирана от НАСА до момента - линия от антична речна делта, обсипана със скали и кратери.

Вижте по какъв начин наподобява задачата " Пърсивиърънс " >> >> >>

Учените считат, че в случай че на Марс в миналото е имало живот, това ще е било преди 3-4 милиарда години, когато на планетата е имало вода.

" Пърси ", както назовават умалително сондата, може да копае на дълбочина два метра и да събира скални проби, които биха могли да носят следи от живот. Мисията планува тридесет-четиридесет проби да бъдат запечатани и складирани, след което да бъдат събрани и върнати на Земята от различен уред, най-рано през 2031 година

Учените се надяват да отговорят на едни от най-важните въпроси на теологията, философията и галактическите проучвания.

" Дали сме сами в тази голяма галактическа пустиня или има живот и другаде? Дали той се появява когато и където има нужните условия? ", споделя заместител основният академик на задачата Кен Уилифорд. " Големи, фундаментални въпроси, чиито отговори още не знаем. Но сме на прага да сме в положение евентуално да им дадем отговор ".

Китайският галактически уред включва и дребен роувър, който също ще търси доказателства за живот, в случай че успее да кацне на повърхността на Март през май или юни тази година.

Спускането на " Пърсивиърънс " бе разказано от НАСА като " седем минути гнет ", през които контролът на полета единствено ще следи безпомощно протичащото се. Предварително програмираният уред би трябвало да навлезе в атмосферата на планетата със скорост 19 500 километра в час, по-късно с парашут да понижи скоростта, а платформа да спусне роувъра дефинитивно на повърхността на Червената планета.

Марс е рисково място. Само в границите на три месеца през 1999 година два американски галактически апарата бяха унищожени в опит да кацнат там.

НАСА ще върне пробите от повърхността на Червената планета благодарение на Европейската галактическа организация. Само задачата на " Пърсивиърънс " коства близо три милиарда $.

Единственият метод да се удостовери или изключи съществуването в предишното на живот на Марс е пробите от планетата да бъдат оценени в най-хубавите лаборатории на света.

" Проектът за превозване на проби от Марс до Земята е евентуално най-голямото предизвикателство, което сме предприемали в НАСА и няма да създадем нищо сами ", сподели научният шеф на задачата Лори Глейз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР