Марсоходът на НАСА Perseverance направи немислимото. Или поне едно малко

...
Марсоходът на НАСА Perseverance направи немислимото. Или поне едно малко
Коментари Харесай

НАСА успешно генерира кислород на Марс

Марсоходът на НАСА Perseverance направи немислимото. Или най-малко едно малко устройство на марсохода е направило това. Според обява в Туитър и публикация, споделена от екипа на НАСА, устройството, известно единствено като MOXIE, е съумяло да потвърди, че можем да генерираме О2 на Марс, употребявайки атмосферата на планетата, съсредоточена върху CO2, съобщи BGR.


Тази технология е голяма облага и триумфът на тази история може да помогне да се проправи път за бъдещо генериране на О2 на Червената планета - нещо, което би направило дълготрайното проучване на планетата доста по-възможно.

MOXIE, който в действителност е прочут като Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, е посочил, че може да генерира О2 на Марс 16 пъти поред, твърди отчетът. Освен това НАСА твърди, че през последните две години, до момента в който е била провеждана тази задача, дребното устройство е генерирало задоволително О2, с цел да може едно малко куче да диша в продължение на 10 часа.

Макар че това не е задоволителен О2, с цел да могат откривателите да стартират да тичат свободно по планетата, това е прекрасен прогрес, който може да бъде уголемен в бъдеще, с цел да се основат по-ефективни системи за генериране на О2 на Червената планета.

Възможността за генериране на О2 и даже на изкуствена гравитация би била от жизненоважно значение за дълготрайните задачи на планети като Марс. Не единствено заради това, че планетата е доста надалеч, само че и заради това, че пътуването до такава степен лишава доста време. Възможността за превозване на запаси до тези планети няма да е лесна, тъй че колкото повече можем да генерираме там на място, толкоз по-добре.

Този опит на MOXIE единствено потвърждава, че науката е подготвена да направи това и с малко шанс и доста упорита работа може да забележим пилотираната задача на НАСА до Марс, планувана за 2030 година, която фактически ще се възползва от някои в действителност страхотни технологии. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР