Марсоходът на НАСА Perseverance, който кацна в кратера Джезеро през

...
Марсоходът на НАСА Perseverance, който кацна в кратера Джезеро през
Коментари Харесай

Марсоходът Perseverance може би е открил доказателства за живот на Марс, но това не може да се провери

Марсоходът на НАСА Perseverance, който кацна в кратера Джезеро през февруари 2021 година, употребява своя радар за навлизане в земята, с цел да направи значимо изобретение в проучването на Марс. Марсоходът откри пластове от седименти, които в миналото са принадлежали на голямо езеро, Но по-късно са станали част от гигантска речна делта. Ако в миналото на Марс е имало живот, следи от него сигурно са непокътнати в тези седименти. След като геоложките проби, събрани от „ Пърсевъранс “, бъдат върнати на Земята, учените ще могат да се убедят в това. Но това няма да се случи преди 2033 година

Роувърът Perseverance е с размерите на автомобил и е оборудван със седем научни инструмента, в това число радара за наблюдаване на повърхността на Марс (RIMFAX). По време на пътуването си марсоходът построява карта на импулсите, отразени от 20 метра под повърхността на марсиански кратер. Радарът излъчва сигнали в почвата на всеки 10 сантиметра. По този метод се получава подробна информация за състава и структурата на марсианската почва на забележителна дълбочина.

С помощта на радарни проучвания е допустимо да се направи карта на марсианския кратер, която разкрива съществуването на седименти. Преди това учените допускаха, че тези седименти са налице, само че не можеха да потвърдят това благодарение на принадлежности. Откритието демонстрира, че кратерът в миналото е бил залят от водите на голямо езеро. Подобно на пресъхващите езера на Земята, седиментите са били пренесени от река, образуваща забележителна делта. Но по-късно са ерозирали.

За да върне скъпоценния товар на Земята, марсоходът „ Персеверанс “ (Perseverance) ще би трябвало да изчака идването на кацащ модул. Той се създава от Европейската галактическа организация. Това ще бъде галактически транспортен съд с дребна ракета, в която марсоходът ще натовари всички събрани скални и почвени проби. След това той ще се изстреля от Марс и ще достави този товар до орбитата на планетата, където ще го съобщи на орбиталния модул на ЕКА (ERO), с цел да бъде изпратен назад на Земята.

Първоначално НАСА планираше да изстреля ERO през 2026 година, само че по-късно датата бе отсрочена за 2028 година Това значи, че тестът ще се върне на Земята не по-рано от 2033 година

Марсоходът на НАСА Perseverance е основна част от задачата на организацията „ Mars 2020 “ на стойност 2,7 милиарда $. Откакто дойде на планетата, марсоходът, дружно с Curiosity, търси признаци на античен живот на нейната повърхнина. Пътува около 48-километровия кратер Jezero. Събира десетки скални проби, които да изпрати назад на Земята. В продължение на три години марсоходът бе съпровождан от хеликоптера Ingenuity, който на 18-ти януари направи своя 72-ри и финален полет над повърхността на Марс.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР