Марсоходът на НАСА открива изненадващи кални пукнатини, които подсказват, че на планетата някога е имало живот

...
Отдавна се теоретизира, че постоянните метеорологични цикли, подобни на земните,
Коментари Харесай

Отдавна се теоретизира, че постоянните метеорологични цикли, подобни на земните, биха могли да помогнат на микробния живот да процъфтява и изследователите смятат, че отличителните шестоъгълни модели може да са доказателство.

Уилям Рапин, водещ автор на нова статия в списание Nature, каза: „Това е първото осезаемо доказателство, което виждаме, че древният климат на Марс е имал толкова редовен, подобен на земния влажен сухи цикли.

„Мокро-сухите цикли са полезни – може би дори необходими – за молекулярната еволюция, която може да доведе до живот.“

Curiosity за първи път забеляза калните пукнатини през 2021 г. след сондиране извадка от местоположение с псевдоним Pontours.

Прочетете още:

Марс се върти по-бързо по неизвестни причини

Изображение: Тази панорама, заснета от марсохода Curiosity, показва местоположение с псевдоним „Понтури“, където бяха открити пукнатините

Той се натъкна на него по време на изкачването си на високия три мили връх Шарп в кратера Гейл.

В района са открити различни минерали, с някои части са богати на глина (която обикновено се образува във вода) и други със сулфати (които са склонни да се образуват, когато водата изсъхне).

Пукнатините са открити в преходна зона, предлагайки поглед към период, когато дългите сухи периоди станаха все по-разпространени и започнаха да намаляват.

Калата се разпада на Т-образни кръстовища, когато изсъхне, но омеква и става Y-образна, когато отново е многократно изложена на вода, като в крайна сметка образува шестоъгълна шарка, която е запазено в продължение на милиарди години.

Тези цикли мокро-сухо са жизненоважни за образуването на полимери - молекулите, считани за химически градивни елементи на живота.

Пукнатините, но НАСА каза, че констатациите на статията са още един знак за това колко повече доказателства може да има, за да открие Curiosity.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР