Марсоходът Curiosity навърши 2000 марсиански дни работа на Червената планета.

...
Марсоходът Curiosity навърши 2000 марсиански дни работа на Червената планета.
Коментари Харесай

Марсоходът Curiousity празнува 2000 дни на Марс

Марсоходът Curiosity навърши 2000 марсиански дни работа на Червената планета. За това време машината реализира много и направи доста значими открития. Екипът на НАСА, който работи с марсохода, разгласява в БиБиСи къс роман за някои от най-значимите моменти през тези 2000 марсиански дни.

Curiosity кацна на Марс на 5-ти август 2012 г, напомня vesti.bg. Първата фотография от там идва 15 минути по-късно. " Още като дойде тази фотография, разбрахме, че задачата ще е сполучлива ", разясняват учените пред БиБиСи.

16 марсиански дни по-късно, Curiosity стига до пресъхналото корито на антична река. Заради тази река и формата и състава на камъните в коритото, учените стартират да премислят по какъв начин се е формирала кората и мантията на Марс.

На 182-рия марсиански ден Curiosity прави и първите 16 проби на камъни. Камъните са оценени и съставът им демонстрира, че преди много  дълго време е имало задоволително положителни условия за поддържане на живот. Дали е имало живот обаче, към момента е въпрос без отговор.

На марсиански ден 753 Curiosity открива остатъци от тиня в пресъхналото езеро Гейл в едноименния кратер. Те демонстрират, че езерото е съществувало дълго време и е било много надълбоко.

На марсианския ден 980 марсоходът открива и още доказателства, че е имало ерозивен развой, който е формирал нова повърхнина в развой на милиони години. На ден 1192 Curiosity преглежда от близко първата дейна дюна, която е намерана на планета, друга от Земята.

На ден 1555 марсоходът организира разбор и на камъни в кратера Гейл посредством лазер и телескоп. На ден 1971 марсоходът снима облажи в небето на Марс.

От време на време Curisoity си прави и селфита. Те не са от егоцентризъм или егоизъм. Всъщност, учените употребяват тези селфита, с цел да прегледат корпуса на марсохода и да са сигурни, че няма съществени повреди. Следи се и положението на колелата, какъв брой са износени и даже какъв брой прахуляк се е натрупала по корпуса.

На ден 2000 Curisoity записва и тъкмо 18,4 км., които е пропътувал по повърхността на Марс. Апаратът е в положително положение и ще продължи да раобти. Една от идващите му огромни цели е проучване по какъв начин да се трансформирали изискванията в кратера Гейл през годините и да се изследва неговата геоложка история.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР