Марсианските луни Фобос и Деймос са се формирали, след като

...
Марсианските луни Фобос и Деймос са се формирали, след като
Коментари Харесай

Как са се формирали луните на Марс

Марсианските луни Фобос и Деймос са се формирали, откакто огромен обект се блъснал в Червената планета преди няколко милиарда години, сочи нов компютърен модел, основан от учени от Югозападния проучвателен институт в Съединени американски щати, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Били взети под внимание няколко сюжета за произхода на Фобос и Деймос, в това число опцията двете луни да са метеорити, уловени от гравитацията на Марс.

Най-надеждната доктрина за образуването им включва конфликт и тропичен диск от парчета. Двете дребни луни са се формирали от диск от скални фрагменти. Но досегашните опити да се сътвори модел въз основа на този сюжет не бяха безапелационни.

" Моделът ни за пръв път разпознава типа конфликт, който е необходим, с цел да се стигне до образуване на две дребни марсиански луни ", съобщи Робин Канъп от екипа.

Учените считат, че конфликтът, довел до образуването на марсианските луни, е подобен с оня, който станал причина за образуването на Луната. Мащабите на конфликта, който е в основата на появяването на Фобос и Деймос, обаче са по-малки.

" Ключовият резултат от проучването е обвързван с размерите на тялото, което се блъснало в Марс. Установихме, че за задачата е нужно огромно тяло, чиито размери са сходни с тези на метеорита Веста и планетата-джудже Церера, само че не и гигантско тяло. Моделът демонстрира също, че двете луни са се формирали от материал, който произлиза от Марс, тъй че съставът им би трябвало да е подобен с този на Червената планета ", разясни Канъп.

Тъй като конфликтът евентуално е довел до рискови температури, а гравитацията на Марс е слаба, са се отделили водни пари. Следователно Фобос и Деймос евентуално са " сухи ".

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР