"Маршрутът Ком-Емине върви по билото на Стара Планина, от връх

...
"Маршрутът Ком-Емине върви по билото на Стара Планина, от връх
Коментари Харесай

Red Bull Bike the Balkan стартира след по-малко от месец

"Маршрутът Ком-Емине върви по билото на Стара Планина, от връх Ком до нос Емине, дълъг е към 600км, позитивна денивелация 15 000м, карането е планински вид, като се кара по-пътеки, черни пътища и се катерят скали. ", споделя Бойко Танчев, механически шеф на надпреварата.

Трасето е разграничено на 6 стадия, като първият е тежък физически - от вр. Ком до прохода Арабаконак, поради огромната денивелация.

Вторият стадий е по-кратък като километри - от Арабаконак до прохода Беклемето. Той изисква повече техника и повече вървене при карането на велосипеда.

Третият ден е най-предизвикателен - от Беклемето до околност Узана. Участниците ще би трябвало да носят колелата на тил. Ще изкачват и ще се спускат по въже.

Четвъртият стадий е от Узана до хижа Чумерна. Карането е от най-вече горски вид. За някои участници оттова трасето ще стане относително по-лесно, само че пък натрупването на физическа отмалялост не трябва да се подценява.

Петиат стадий е по-кратък. От х. Чумерна до проход Върбиж. Кара се по типично горски и старопланински пътища.

"Последният 6-ти стадий е най-дълъг, ще има доста каране. Там би трябвало да се внимава с навигацията и участниците да я наблюдават, тъй като се кара бързо по пътища. Изскачат нови сечища, други изчезват. Приблизително стадият е дълъг 140км. Ще бъде бърз, само че и тежък. ", споделя Бойко.

"Участниците трява да бъдат подготвени за всичко - може да зародят механически проблеми с велосипеда, неприятно време. Препоръчвам всички участници да имат ветроустойчиво яке или дъждобран. Хубаво е също да се разполага с 1-2 аварийни гуми, фитили и патрони за помпане, принадлежности с машинка за верга. ", споделя още Танчев.

Всеки стадий завършва в среднощ.

"Някои от участниците е допустимо да замръкнат и би трябвало да бъдат подготени с фарове. Най-важно е всички да са фокусирани на 100% от началото до края. Да не се подценява планината, обстановките и времето, тъй като трасето е тежко, пък в случай че би трябвало да го преминаваш контузен ще стане още по-тежко. (...) Вярвам, че всички, които ще се впуснат в приключението Red Bull Bike the Balkan ще са задоволително готови и ще се любуват на 6-те дни в планината. ", споделя техническият шеф.

Вечерта на 28-ми август всички приключили участници ще бъдат наградени както следва:

1-во място - 2000 лева на отобор и високоиздръжливи смарт телефони CAT S42

2-ро място - 1000 лева на тим и предметни награди от CAT Phones

3-то място - 500 лева на тим и предменти награди от CAT Phones

Закриващата церемоня ще си организира навън наоколо до нос Емине, а за церемония вечерята ще се погрижи Ути Бъчваров.

Актуална информация за събитието ще намерите на
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР