Марш за правосъдие се проведе в събота, 24 ноември, в

...
Марш за правосъдие се проведе в събота, 24 ноември, в
Коментари Харесай

Правосъдното министерство: Условията за Иванчева и Петрова са в рамките на закона

Марш за правораздаване се организира в събота, 24 ноември, в столицата в отбрана на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, жертви на целеустремен процесуален произвол.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Делото против Иванчева и Петрова: безчинство за наставление

Бившата кметица на " Младост " Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова са обект на демонстративен институционален тормоз
23 ное 2018
Специализиран тормоз

Казусът с Иванчева и заместничката й
23 ное 2018
Съюзът на съдиите упорства за отбрана на съдията, пуснал Иванчева в домакински арест

Ден след определението за смяна на мярката за неотклонение се появи първата манипулативна публикация против арбитър Иво Хинов
22 ное 2018
Спецсъдът наложи на Десислава Иванчева възбрана за пътешестване в чужбина
20 ное 2018 Красимир Кънев: Това не е килия, а тоалетна

" Следствените арести, които мнозина назовават килия, аз обаче ще кажа за тях, че са тоалетна. Трима души спят на едно място, като наоколо има оградено място, на което вървят по дребна и огромна потребност. Килия или тоалетна са българските арести не е ясно. "
Това разяснява пред " Фрогнюз " ръководителят на Българският хелзинкски комитет Красимир Кънев, който се е срещнал с Десислава Иванчева.

Малко по-различно звучат обясненията на администрацията: " всички пространства разполагат със личен хигиеничен възел с непрестанен достъп до течаща вода ". По-нататък се прави уточнението, че тоалетната в действителност е част от килията, отделена с нещо като заслон: " Санитарният възел е обособен от останалата част на килията с солидна преградна стена с височина 1,2 м. " Столичните арести на бул. " Г.М. Димитров " №42 и на ул. " Майор Г. Векилски " №2 дават отговор изцяло на законовите условия – да разрешават поддържането на физическото и психическото здраве на арестуваните и уважаване на човешкото им достолепие. Те разполагат с най-малко 4 кв.м повърхност, личен хигиеничен възел вътре в килията, достъп до дневна светлина и изкуствено осветяване вечер. Задържаните имат опция за персонален тоалет и пране на облекла и долни дрехи, както и да си почистят пространствата. Това се споделя в обширно прессъобщение на Министерството на правораздаването, публикувано като отговор на многочислени запитвания от медиите (текста на известието виж в карето най-долу).

Поводът е продължаващият към този момент месеци скандал със задържането на някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, който ескалира през последните дни, въпреки, че в основата му напълно не са битовите условия в ареста на " Майор Векилски ", където двете са арестувани.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. С белезници на ръцете и вериги на краката

В събота в София се състоя протестно шествие под лозунга " Право и независимост " в поддръжка на двете дами, чиито права очевидно се нарушават още от момента на задържането им преди седем месеца, а след това и от метода, по който бяха конвоирани от правосъдната защита и чиновниците на ареста до правосъдната зала и до болничното заведение. За разлика от всички други подсъдими, някои с обвинявания за тежки насилствени закононарушения, които влизат в правосъдна зала без белезници, двете още от първия ден бяха вкарвани оковани даже в правосъдната зала и държани по този начин до идване на съдията. Многократно подсъдимите и юристите им се оплакват на съда, че в залата правосъдната защита стои на половин метър от тях, с което освен им пречи, само че и се нарушава тайната на общуването сред юрист и клиент.

Иванчева бе снимана окована с белезници на ръцете, вериги на краката и обезопасяващ колан при отвеждането й на проучвания в болница. Двете неведнъж се оплакаха, че са обискирани на голо при влизане и излизане от ареста по позорен и непотребен метод, доколкото при всяко излизане те са съпроводени от трима души защита.

На този декор публичното неодобрение изключително мощно бе предизвикано от демонстративния метод, по който състав на Апелативния профилиран углавен съд (АпСНС) преди 10 дни спря определение на долната инстанция за незабавното им стартиране от ареста с претекст, че здравословното им положение се утежнява, а задържането им под стража е безпредметно. АпСНС не изложи претекстове всъщност за прекъсването - с неуместния мотив, че толкоз трябвало да бърза да се произнесе, че нямало по какъв начин да изчака протокола от съвещанието на долната инстанция и доказателствата по делото.

Главният прокурор трансферира топката на правосъдния министър

В четвъртък, в " Шоуто на Слави " по бTV основният прокурор Сотир Цацаров на въпрос по проблема съобщи, че " изискванията в следствения арест и пандизите се дефинират от Министерство на правораздаването ", както и, че " белезниците на краката не се слагат от прокурорите, а се от чиновници на Министерство на правораздаването ".

Така Цацаров трансферира въпроса към министъра на правораздаването Цецка Цачева: " Вашата, моята реакция, реакцията на други жители и моята във връзка с тези белезници на краката, бе общо-взето идентична. Каквото съм имал да кажа за тези белезници на краката на министъра на правораздаването, аз съм й го споделил – че това е изцяло непотребна мярка. И че това е изцяло непотребна проява, тъй като тази жена най-малкото не заслужава сходно отнасяне. Но мярката, която би трябвало да се приложи към нея, би трябвало да бъде равна за всички обвинени. Няма съображение тя да бъде привилегирована към другите. Но няма съображение тя да бъде сложена в обстановка, която е по-жестоко третирана от другите. "

Главният прокурор не обясни на какво въпреки всичко се дължи особеното отнасяне на Иванчева и Петрова от други упрекнати по каузи от така наречен социална значителност. Всъщност, прокуратурата има доста необятни провомощия да реализира надзор върху местата за задържане и отнемане от независимост, в това число и в границите на надзора за правда. Но отвън това делото " Иванчева-Петрова " от дълго време извади нескрито уговорките на Министерството на правораздаването за изискванията при които обитават арестуваните, както и за изискванията на конвоиране и защита, обиски и други

През лятото омбудсманът разгласява отчет от инспекция в границите на Националния предпазен механизъм, където в прав текст се споделя, че изискванията в ареста на ул. " Майор Г. Векилски " №2 са форма на " всеобщо и редовно мъчение, грубо, нечовешко или унизително отношение и липса на ефикасни административни ограничения, изисквани от член 2,т.1 от Конвенцията срещу изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране и наказване ". И още: " Добилият гласност случай по конвоирането на отстранения кмет на " Младост " Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, съгласно проверяващия екип на Национален природонаучен музей, е индикативен по отношение на нарушение на правата на индивида в местата за отнемане от независимост, заради жестоко нарушение на закона и дългогодишно несъблюдение на рекомендации на омбудсмана в качеството му на Национален природонаучен музей. "

Министерството заобикаля отговора за конвоирането и защитата

Министерството на правораздаването обаче в понеделник отговори не на въпросите за конвоирането и обиските, а за изискванията, при които двете са сложени в арестите, като категорично акцентира (също като Цацаров), " всички арестувани лица в двата ареста са сложени в идентични условия за престояване ". Само по себе си това не е доказателство, че изискванията дават отговор на законовите стандарти, само че настрана от това към този момент има задоволително доказателства, че по отношение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова се ползват други стандарти – и на задържане, и на конвоиране, и на защита в правосъдната зала.

Има тъжба - няма тъжба

Особено внимание обаче заслужава едно от изказванията в отговора на Министерството на правораздаването, тъй като изпада в несъгласие с изказванията на двете дами, които описват – посредством юристите си, че всички техни тъжби, които предават на чиновници на следствения арест, не могат да бъдат проследени. Жалбите се вземат от чиновниците без арестуваните да получават входящ номер, а по-късно им се споделя, че отговор има, само че не им се предава персонално, настояват Иванчева и Петрова.

" Всяка тъжба и сигнал на арестувано в ареста лица се ревизира от горестоящия административен началник. За последните шест месеца в ареста на ул. " М-р Г.Векилски " №2 са постъпили 109 тъжби и сигнали единствено от три арестувани лица с искания по отношение на битовите условия в ареста. Задържаните лица са известени по надлежния ред за резултатите от инспекциите. Проверки се правят и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правораздаването ", се споделя в отговора на Министерство на правосъдието. На въпрос на " Капитал " къде се записват тези тъжби, от министерството разясниха, че те се записват в обособена книга, в която се означават името на жалбоподателя, датата и часа на подаване на жалбата, получатела, името на служителя, който я е приел и така нататък

Действително обаче, на жалбоподателите не се дава входящ номер, което значи, че те не могат да проследят какво става с жалбата. От Министерство на правосъдието обявиха за " Капитал ", че всеки сигнал се ревизира, а на жалбоподателите се оповестяват отговорите, които са адресирани непосредствено до тях. Ако жалбата е до администрацията, отговорът единствено им се прочита против автограф. Особено любопитно е, че разпоредбите за това по какъв начин се процедура по жалбите не са обществени и няма по какъв начин да се разяснява тяхната съобразеност с обикновените стандарти за отбрана и надзор, а даже и с обикновената житейска логичност.

" Капитал " към този момент написа, че опитите на отбраната на двете дами за реакция против изискванията, при които са сложени те в следствения арест, е претърпял крах. По делата за ограниченията на Иванчева и Петрова съдилищата изрично отхвърлят да се занимават с изискванията в ареста на ул. " Майор Векилски " и препращат към административния съд. В Административен съд - София град обаче са отказали да образуват дело по такава тъжба с претекста, че по закон, откакто е импортиран обвинителният акт в съда, двете към този момент би трябвало да бъдат преместени в женския затвор в Сливен, съобщи юрист Радост Ганчева, бранител на Петрова. Спецсъдът обаче позволи Иванчева и Петрова по изключение да останат в София, тъй като другояче би трябвало непрестанно да пътуват до Сливен и назад за правосъдните съвещания.

По отношение на недоволствата за притеснителния темперамент на защитата в правосъдната зала, от Министерството на правораздаването са безапелационни – само съдът взема решение какво да е защитата в правосъдната зала, всички недоволства би трябвало да бъдат отнасяни до него.Из отговора на Областна работа " Изпълнение на наказванията " -София, публикуван от Министерството на правораздаването:

Столичните арести имат задоволително повърхност, хигиеничен възел и хигиенични условия

Спалните пространства /килии/ в арест " М-р Г. Векилски " №2 са еднотипни като създаване и съоръжение. Те дават отговор на условията за минимална жилищна повърхност от 4 кв. м. в спално помещение за всяко арестувано лица и са оборудвани със независими кревати за настаняване, железни маса и столове, железни шкафчета за предпазване на позволени движимости и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина посредством два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до пресен въздух се реализира посредством железни клапи. Във всички спални пространства се обезпечава изкуствено осветяване – непрекъснато и аварийно. Изградена е аспирационна система, която обезпечава непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите пространства.

Всички пространства разполагат със личен хигиеничен възел с непрестанен достъп до течаща вода. Санитарният възел е обособен от останалата част на килията с солидна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава опция хигиената в помещението да се поддържа на нужното равнище. Хигиената в килиите се поддържа от арестуваните под стража лица, на които се дават нужните препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и други

На всяко арестувано лице минимум два пъти седмично се обезпечава време за къпане. Всекидневно, при тяхно предпочитание, се обезпечава достъп до топла вода за хигиенизиране на пространствата, в които обитават, персонален тоалет и пране на облекла и долни дрехи, както и други потребности по тяхно искане.

Всяко арестувано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти дневно от Затвора - София. Храната дава отговор на наредбите на ЗИНЗС, съгласно които следва да е задоволителна по химически и калориен състав, според таблици, одобрени от министъра на правораздаването, съгласувани с министъра на опазването на здравето и министъра на финансите.

За потребностите на арестуваните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена опция с персонални средства да пазарят хранителни и битови артикули по желание. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни колета и други позволени движимости по време на рандеву, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни артикули и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на инспекция от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се обезпечава всекидневен престой навън на арестуваните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. " М-р Г.Векилски " № 2, престоят навън се реализира в обособени три обособени заграждения във вътрешния двор на ареста, с повсеместен достъп до външна среда с директна слънчева светлина, натурален достъп и циркулация на пресен въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни диалози за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на избраните за задачата места - престой навън и арестните коридори.
Обискът на арестуваните лица и претършуване на пространствата, според ЗИНЗС, се прави планово и изключително при съществуване на учредения за разкриване на неразрешени движимости и предмети. Обискът на арестуваните лица се прави от длъжностни и поемни лица от същия пол, по метод, който не уронва достолепието на арестуваните лица.

Към двата ареста има самостоятелен медицински център, който реализира здравна помощ и грижа за всяко арестувано лице. Центърът се състои от шеф, който се намира в ареста на ул. " М-р Г.Векилски " №2, доктор ординатор, отговарящ за арестуваните лица в ареста на бул. " Г.М.Димитров " № 42, доктор по дентална медицина, който обслужва арестуваните лица от двата ареста, фелдшер и здравна сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и кожен лекар, които реализират съвещания на място, без да е належащо в допълнение извеждане на арестуваните лица. На арестуваните лица всяка седмица се реализира амбулаторен медицински обзор. При незабавна нужда, прегледът е неотложен. Задържаните лица при нужда и по подобаващ законоустановен ред биват настанявани за лекуване във външни болнични заведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР