Марсело Молина – най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман във

...
Марсело Молина – най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман във
Коментари Харесай

Представят балетният спектакъл „Одон“ на Античния форум в Стара Загора

Марсело Молина – най-младият хореограф, определен от Борис Ейфман във втората хореографска сесия в емблематичния Александрински спектакъл, е на прага на реализацията на своя първи огромен балетен театър.

„ Одон “ ще бъде показан на сцената на Античния конгрес „ Августа Траяна “ на 17 август (сряда), от 21.00 часа. Талантливият мексикански танцьор, дружно с сътрудника си от Гърция Елени Марку, слага хореографията на двуактния балет по музиката на Марк Джон МакЕнкрое и Марк Джей Салиба с многонационалната балетна натрупа на Старозагорската опера.

Само преди десетина дни, Марсело Молина се завърна от Санкт Петербург, където бе измежду четиримата хореографи във второто издание на хореографската сесия, проведена от фондация Innopraktika и Russian Seasons School дружно с Boris Eifman Dance Academy. В нея разнообразни актьори от целия свят са определени да танцуват или да основат нова хореография за спектакъла Global Values в известния Александрински спектакъл. Мисията на сесията е културен продан. В продължение на три седмици танцьори от разнообразни националности работят с съветски хореографи, като в това време задгранични хореографи слагат своята хореография със студентите от Академията, а те са танцьори на възраст 16-18 години, професионално подготвени в типичен и актуален танц. Тази година участваха 16 студенти от Академията и двама професионални актьори от балетния спектакъл „ Борис Ейфман “.

Солистът на Балета на Старозагорската опера Марсело Молина бе измежду определените четирима хореографи тази година и ето какво споделя надареният танцьор незабавно след завръщането си от Русия: „ Кандидатствах като хореограф. Условията за кандидатстване включваха изпращане на биография, настоящо хореографско портфолио и предложение за творбата, което ще бъде основано. Имаше единствено 4 свободни места за хореографи, а са изпратени над 200 кандидатури. Самият Борис Ейфман дава отговор за избора на четиримата хореографи и след пет селекционни кръга ми беше препоръчано място с други трима хореографи от Съединени американски щати, Италия и Македония. Бях най- младият определен хореограф от четиримата. Хореографията, която сътворих, се назовава „ Out-fit “ – неокласическа пиеса, която приказва за ролята и общественото значение на облеклата в актуалното общество. С потреблението на стелажи за облекла и цветни дрехи желаех да покажа и да слага под въпрос метода на мислене, стандартите и вярванията, които решаваме да „ носим “ в днешно време. Използвайки облеклата като метафора, петима млади и надарени танцьори съумяха да изобразят грациозно моята визия и да предадат тези паники по пресен, занимателен и носталгичен метод. Публиката оцени и приветства другия и ослепителен метод, откри го за в действителност вълнуващ, забавен и нов, нещо, което не са виждали до момента. Премиерата беше на 24 юли 2022 година в огромната зала на Александринския спектакъл в Санкт Петербург. Беше чест да споделя вечерта с толкоз надарени и брилянтни актьори, както и с изключителната балетна натрупа на Борис Ейфман като част от програмата. Това прекарване ми оказа помощ да науча доста за това по какъв начин великите актьори работят, развиват се и творят. Споделянето на доста опит и мисли с актьори от Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и Русия разшири моята креативност и професионални умения. Тръгнах си с удовлетворението от топлото гостолюбие и високото равнище на професионализъм, а реализацията на моя план беше за мен пълноценно претърпян напредък. Организаторите, ръководителите и господин Борис Ейфман бяха удовлетворени от резултата, който всички ние постигнахме на сцената и бяха положени основите на бъдещи планове и връзки. След подобен градивен опит мога единствено да съм признателен и да приложа на процедура всичко, което съм научил в бъдещи благоприятни условия “.

След премиерата на „ Одон “, Молина ще твори хореографии за Кралската консерватория в Хага. „ Тези планове са извънредно значими и вълнуващи за развиването на моята кариера. Благодарен съм за поддръжката, която Бог, моето семейство, другари и сътрудници ми дадоха. Специално благодаря за поддръжката на Силвия Томова и на Държавна опера- Стара Загора. Така мога да развия и утвърдя своите танцови и хореографски гении ”, споделя създателят.

Адриан Марсело Саенс Молина е мексикански танцьор и хореограф, приключил Националното балетно учебно заведение на Куба „ Фернандо Алонсо “. Танцувал е в Европа, Съединени американски щати и Латинска Америка, а сега е солист на балетната натрупа на Държавна опера-Стара Загора в България. Бил е режисьор и продуцент на представления в Мексико и Куба, създател на костюми и сценография, както и на разнообразни театрални планове.

Марсело е бронзов и сребърен медалист от интернационалния хореографски конкурс в Хавана. Неговата хореография „ Una Condición “ е хореографската селекция за Международния фестивал на изкуствата на Института за висши изкуства в Хавана 2018 година Той е хореографирал и създал голям брой пиеси за репертоара на Barcelona City Ballet. В България Марсело е солист на Балетната натрупа на Държавна опера-Стара Загора, за която е създавал пиеси, както и за Държавна опера-Варна и други продукции и фестивали на разнообразни платформи в цялата страна.

Марсело Молина прави впечатляващи солистични дебюти на сцената на Старозагорската опера, като най-ярката му изява е в ролята на Воланд от „ Сънят на Пилат ”, за която получава възторжени мнения от публиката и професионалната балетна рецензия. В момента слага огромно балетно заглавие „ Одон ” по музиката на Марк Джон МакЕнкрое и Марк Джей Салиба с Балета и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, чиято премиера ще бъде на 17 август на сцената на Античния конгрес „ Августа Траяна ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР