Марс се върти по-бързо и продължителността на деня му постепенно

...
Марс се върти по-бързо и продължителността на деня му постепенно
Коментари Харесай

Марс изумява учените - ускорява въртенето си, а дните му се скъсяват

Марс се върти по-бързо и продължителността на деня му последователно се съкратява, откриха учени. Червената планета форсира въртенето си с към 4 милисекунди на година, което кара дните да завършват с част от милисекунда по-рано. Както демонстрират измерванията, измененията са фини, само че учените, които са ги следили, не са сигурни каква е повода.

Потенциалнo може да са струпване на лед върху полярните шапки на планетата или следледниково неспокойствие, когато земните маси се издигат, откакто са били покрити с лед, оповестява Sky News. НАСА споделя, че сходни промени в масата на планетата могат да я накарат да се форсира, сходно на кънки на лед, които се въртят с протегнати ръце и по-късно се дърпат обратно.

Учените откриват смяна в скоростта на въртене, употребявайки данни от спускаемия уред Insight Mars на НАСА; който работи на повърхността в продължение на четири години, до момента в който загуби зареждането през декември предходната година. Себастиен Льо Мастр, водещият създател, документирал констатациите в списанието Nature, сподели, че вариациите са единствено няколко десетки сантиметра в течение на една марсианска година.

" Отнема доста време и доста данни, преди даже да забележим тези вариации ", добави той. Документът изследва данни от първите 900 дни на InSight на Марс. Усъвършенстваната радиотехнология на спускаемия модул, дружно с Deep Space Network на НАСА, работиха дружно, с цел да дават на учените по-добра информация.

Те ще предадат радиосигнал към спускаемия модул благодарение на антени, който по-късно ще бъде отразен назад към Земята. Когато учените получат отразения сигнал, те ще търсят дребни промени в честотата, с цел да дефинират какъв брой бързо се върти Марс. Льо Майстер акцентира, че " историческият опит " е единствено върхът на айсберга във връзка с данните, събрани от " ИнСайт ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР