Марс – първата планета в Слънчевата система след Земята, към

...
Марс – първата планета в Слънчевата система след Земята, към
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Марс

Марс – първата планета в Слънчевата система след Земята, към която човечеството изпитва необикновен интерес с явната вяра, че там съществуват форми на извънземен живот. На никоя друга планета не са посвещавани толкоз доста научнофантастични романи, разкази, филми, както на Марс! Това евентуално се дължи и на някои прилики с нашата планета.

Денят там, да вземем за пример, е с дълготрайност, близка до земната – 24 часа, 37 минути и 22.7 секунди. Една година на планетата обаче трае 687 земни дни. Знаете ли, че първият човек, който е видял планетата през телескоп е италианският академик Галилео Галилей през далечната 1609 година? Оттогава до наши дни Марс е една от най-изследваните планети в Слънчевата система.

Успяха ли астрономите да дадат отговори на всички въпроси, които ни вълнуват по отношение на Марс? Едва ли, само че въпреки всичко ето 10 любопитни обстоятелството, свързани с Червената планета. А за какво Червена? Ще разберете по-късно!

1. В дълбока античност на планетата сигурно е имало вода , която след това е изчезнала. Доказателство за съществуването на водни запаси са пресъхналите речни корита по повърхността на планетата и някои минерали, които могат да се образуват единствено вследствие на водната интензивност. Оттам и догатките, че точно Марс е планетата, на която може да съществуват някакви форми на живот.

 10 любопитни обстоятелството за Марс

2. Марс има две луни – Деймос (от гръцки – „ суматоха “) и Фобос („ боязън “). Първата изгрява от запад и залязва на изток два пъти дневно, на втората са нужни съвсем три дни, с цел да изгрее и залезе от изток на запад.

3. В съпоставяне със Земята, тежестта на Марс е 2,5 пъти по-малка. Това значи, че човек, който на Земята тежи 45 кг, там ще е едвам 17 кг. За сметка на това пък ще може да скача 3 пъти по-високо в сравнение с Земята.

4. Само 1/3 от всички галактически кораби, подхванали пътешестване към Марс, доближават крайната си цел, другите изчезват безследно. Учените допускат, че повода може да се дължи на марсиански „ Бермудски триъгълник “, който „ гълтам “ галактическите спътници .

5. На Марс бушуват най-свирепите и мощни стихии, известни на човечеството. Скоростта напразно от време на време надвишава 200 км/ч. Често бурите не престават със седмици и обгръщат цялата планета. Най-често бурите се появяват, когато Марс е наоколо до Слънцето.

 10 любопитни обстоятелството за Марс

6. В летен ден температурата на екватора на Марс може да доближи много приятните 21-30 градуса по Целзий, нощем обаче те стават смъртоносни – до минус 80 градуса.

7. Нито едно живо създание не би оживяло на планетата без специфична екипировка. Налягането там е толкоз ниско, че кислородът в кръвта ви безусловно ще заври даже при естествена околна температура.

8. Най-високата планина в Слънчевата система е големият изгаснал вулкан на Марс Olympus Mons. Кръстен е на планината Олимп, където съгласно древногръцката митология живеели боговете. Olympus Mons е три пъти по-висока от Еверест , най-високия връх на Земята.

9. Марсианската система от каньони Долината Маринър е с чудовищни размери, в пъти по-голяма от Големия каньон в Северна Америка . Открита е през 1971 година от летателния уред „ Маринър 9 “ и носи неговото име. Дълъг е към 4500 км, най-широката част е 600 км, а дълбочината му доближава 7 км.

 10 любопитни обстоятелството за Марс
Долината Маринър, снимана от марсохода „ Опортюнити “

10. Планетата носи името на римския господ на войната Марс и се дължи на обстоятелството, че повърхността ѝ е оцветена в алено и доста прилича кръв. Оттам и другото име, с което е известен Марс – Червената планета. Учените допускат, че аленият цвят се дължи на съществуването на огромни количества стоманени оксиди в атмосферата на планетата.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР