Марксисткият селски учител Педро Кастило спечели президентските избори в Перу,

...
Марксисткият селски учител Педро Кастило спечели президентските избори в Перу,
Коментари Харесай

Марксист-ленинецът Педро Кастило печели президентските избори в Перу

Марксисткият селски преподавател Педро Кастило завоюва президентските избори в Перу, заяви Националната изборна комисия.

Кандидатът на марксистко-ленинската партия " Перу Либре " получи 50,12% от гласовете, до момента в който десният популист Кейко Фухимори печели 49,87% на изборите на 6 юни съгласно изборния орган на страната ONPE.

Върховният изборен орган на страната прогласи Кастило за победител в оспорваната конкуренция след седмици на тъжби и обжалвания, най-много от лагера на Фухимори. Кастило завоюва единствено с малко над 44 000 бюлетини съгласно ONPE.

46-годишната Фухимори в началото водеше, само че вълната се обърна, когато бяха преброени гласовете от селските региони, където Кастило има мощна поддръжка.

В изказванията, отхвърлени от ONPE, тя посочи, че имало " нередности " при преброяването и " признаци на машинация ". Наблюдателите на изборите от Организацията на американските страни също оповестиха, че изборите са се провели без огромни нередности.

Вчера Фухимори съобщи в телевизионно послание, че " ще одобри резултатите, тъй като това предписват законът и конституцията, които тя се е заклела да пази ".

Повече от 25 млн. перуанци имаха право да гласоподават на изборите. Избирателната интензивност надвиши 18 млн. души.

51-годишният Кастило желае да построи социалистическа страна, да ускори контрола върху медиите и да отстрани конституционния съд.

Фухимори, която беше възнамерявала, в случай че завоюва да помилва татко си, някогашният властнически президент Алберто Фухимори, се застъпи за неолиберална икономическа политика и твърда тактика за сигурност.

През последните години тя бе арестувана няколко пъти в ареста и може да получи дълга присъда в пандиза в продължаващ развой за корупция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР