Марко Одермат спечели последния гигантски слалом от Световната купа по

...
Марко Одермат спечели последния гигантски слалом от Световната купа по
Коментари Харесай

Одермат подобри рекорда за най-много точки в Световната купа по ски

Марко Одермат завоюва последния великански слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини от финалите в Солдеу (Андора) и усъвършенства върха за най-вече точки в един сезон при мъжете. Швейцарецът приключва сезона с 2042 точки, а досегашното най-хубаво достижение беше на Херман Майер (Австрия) - 2000 точки през сезон 1999/2000.

Вечният връх по точки в Световната купа е на Тина Мазе. Словенката събра 2414 точки преди 10 години.

Одермат изпревари с 2.11 секунди Хенрик Кристоферсен (Норвегия) и с 2.29 Марко Шварц (Австрия). Това е 13-ият триумф на швейцареца за годината, с което той изравни още един връх - за най-вече победи в един сезон. Одермат се подреди до Ингемар Стенмарк (1979 г.), Майер (2001) и Марсел Хиршер (2018), които също имат по 13 победи в един сезон.

Носителят на Големия бистър глобус сподели впечатляващо неизменност през този сезон, като приключи на подиума общо 22 пъти, изравнявайки още един връх на Майер. Одермат беше непроменяемо на подиума в Супер Г и в гигантския слалом, като пропусна класиране в топ 3 единствено в три спускания.

" Нямам концепция по какъв начин завоювах, бях толкоз изтощен. Направихме огромно празненство в четвъртък. Не ми беше елементарно поради тези проклети 2000 точки, в действителност желаех подиум. Рекордът за точките значи доста. Сега съм подготвен за нов ваучър, само че не знам дали ми е останала още сила ", сподели 25-годишният Одермат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР