Маркирам пътя, обаче, заради ураганните ветрове маркерите са се разбягали.

...
Маркирам пътя, обаче, заради ураганните ветрове маркерите са се разбягали.
Коментари Харесай

В ледената цепка - първи епизод от поредицата на БНТ Едно ледено лято

" Маркирам пътя, обаче, поради ураганните ветрове маркерите са се разбягали. Затова в този момент ще го караме по мемоари и по вътрешен глас ".

Това няма да е елементарен преход. Дори за калените и обръгнали антарктици. Към челото на ледника, посред антарктическото лято, от където непрестанно се отчупват и падат ледени блокове … само че когато задачата е да се разбере, за какво и по какъв начин се случва това, слагаш котките, осигуряваш се с въжета и гледаш къде стъпваш.

" На Ливингстън има десетки ледници, Перуника е най-близкият до базата. Той е и най-живописният – обрисуван от линии пепел, насъбрана при другите изригвания на Дисепшън – островът наоколо, който всъщност е калдерата на деен вулкан, изригнал последно преди 50 години. Тук е зоната на аблация на Перуника, или зоната в която ледникът губи от масата си. Началото й е набраздена с тънки улейчета, по които тече вода ", споделя инж. Цветан Паров.

Една част от тях е от повърхностното размразяване на ледника, другата част от тях, това са водите, които текат изпод, сред ледника и земната повърхнина.

" И когато срещнат някаква бариера, те излизат нагоре като извори по повърхността на ледника по-нагоре. Тази зона на аблация е с най-вече пукнатини. Когато преди месец стартира изследването нито една от тях не беше отворена. Всичко беше затворено. И по този начин след огромен обход намерихме четири единствени отвора. Кое ги е да се отворят? "

Или по какъв начин и за какво ледниците се топят и какви промени форсират тези процеси? Отговорът съдържа доста измервания и комплицирани разбори. Част от тях са заложени това лято по план на Цветан.

" Тази цепнатина преди месец не се виждаше. Беше толкоз тясна, че в нея съм ето този бамбуков маркер съм го бил поставил, а в този момент към този момент е към десетина сантиметра необятен ".

Мария Чернева: Бъдеща огромна цепка?

Инж. Цветан Паров: Бъдеща огромна... Ей тези бели капаци, които виждаме, там не стъпваме.

За да разбере какво се случва с ледника в най-интензивната зона на разцепването му, Цветан е заложил в ледените цепки температурни сензори на друга дълбочина. Освен смяната в температурите ще се опита да наблюдава и въздушните потоци в тях.

" Това е един от главните ни обекти на проучване. Тази цепнатина е дребна, къса е, само че извънредно дълбока и тя съединява две съществени огромни пукнатини, които са запушени към момента със капаци снежни. Но дълбочината и е съпоставима тук с дебелината на леда, който е някъде към 80 метра. Тази цепнатина е изключително забавна, тъй като е доста дълбока и в нея сме разположили пет датчика като първият стартира на 6 метра и по този метод обезпечаваме дълбочина от към 18-20 метра, когато събираме данни за температурата ".

Какво се случва в дълбочината на ледника – спускането в ледниковата цепка е едно от провокациите на плана, за които са нужни алпийски техники.

" Тук към този момент ледът стартира да се трансформира, стартира да синее. А пък още един метър надолу ще стане още по наследник. Виж в този момент тук.. в леда вътре има балончета с въздух, които някои глациолозите ги събират. Проби взимат тези балончета и виждат. Какво е било количеството съотношението на газовете? Преди примерно 10,000 години могат да схванат, като ги изследват в лабораторни условия. Просто леда, когато кристализира повлича със себе си въздух. Това са вулканичен прахуляк, галактически частици, лед. За тези хора, които умеят да четат тази библиотека, тя е библиотеката на планетата Земя. Температурата тук при нас сега, където се намираме на 6-5 дълбочина е някъде към 2 стотни под нулата. А водата идва от горната страна. Тук, където сме ние сега, няма някакво интензивно такова размразяване. Около нулата сме и се усеща по този начин вятър, който идва откъм океана. Но този наследник лед е лед заледен по времето на Наполеон. И по този начин ", споделя инж. Паров.

Алпинистите имат котки и пикели, само че тук ледът е толкоз корав, че дори не мога да забия котката да се извлека.

Остава да се извлече информацията от датчиците. Те записват с изключение на температурата само че и влажността през половин час, авансово са синхронизирани по време. Разположени са през половин 6 метра.

Инж. Цветан Паров - И в този момент поредно всеки датчик си има име и номер. После ще ги подредим в една база данни да забележим и да ги сравним. Интересно е, че датчикът 12, който беше най дълбокия на към 18 метра то е в така наречен зона на константни температури на ледника, където температурата е непрекъсната, само че тя е толкоз незначително количество под нулата, към 2 стотни, че това дефинира един извънредно тънък баланс на термодинамично равновесие на цялата тази ледникова планина тук. Малко да се увеличи температурата и ледникът ще се стопи. Отделно на това имаме ето тук в този бидон, който доста наподобява на бидон за кисело зеле сме разположили един извънредно безценен ултразвуков анемометър, който мери посоката и размера на въздушните течения. По този метод можем да хванем и да определим турбулентните процеси, които придвижват топлота от повърхността в недрата на ледника, а също по този начин, по този начин да се каже, да определим дишането на този хладилник. В кавички естествено. Това значи поемането на топлота от повърхността и задържането й вътре в дълбочина, като по този метод ледникът се постепенно се самоубива, макар че навънка температурите падат, той към този момент е уловил някакво количество топлота от повърхността и това количество топлота го разяжда от вътрешната страна. И тука някъде нещата за нас завършват. Виждаш, че тук сме в зоната на най-динамичните процеси на придвижване и разтапяне на хладилник. Буквално ето там на 50 метра е краят му ".

Как въздействат климатичните промени върху динамичността и развиването на ледниците – това най-отчетливо може да се оцени в граничните зони с океана. Но това са комплицирани процеси и зависят от прекалено много условия. И температурните процеси в ледниковите цепки сигурно имат място в това комплицирано уравнение.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР