Марката Opel, която вече е собственост на французите от PSA,

...
Марката Opel, която вече е собственост на французите от PSA,
Коментари Харесай

Тест и БГ цени на Opel Grandland X

Марката Opel, която към този момент е благосъстоятелност на французите от PSA, стартира на българския пазар своя флагман при кросоувърите. Става дума за модел, наименуван Grandland X, който макар обозначението Х не разполага с 4х4 система в нито една от версиите си. Впрочем, тясното съдействие сред Opel и Peugeot датира доста преди придобиването на марката от французите. Още през цялото време на плана Grandland X, той е умислен като немска разновидност на тематика Peugeot 3008. Но толкоз ли доста общо имат тези два автомобила?

Екстериор


Ако не знаете, че Opel Grandland X и Peugeot 3008 имат една и съща техническа база, мъчно ще разберете, че двата псевдокросоувъра са близки роднини. Дизайнерите на немската компания са създали всичко допустимо, с цел да може "тяхната рожба " да наподобява друго. А дали е по-хубава от френския си донор е въпрос на усет.



Opel Grandland X има по-консервативната визия от двата автомобила, само че несъмнено има свое лично лице и е фирмено еднакъв с останалите нови Opel-и. Иначе и новото управление очевидно няма никакво желание да създава моделите си с нараснала проходимост в Германия. След Frontera и Antara, които се сглобяваха надлежно в Англия и Корея, новият кросоувър Grandland X ще се прави в завода на PSA в Сошо, Франция.

Интериор


И тук, в салона на колата се вижда, че германците са кроили, без да поглеждат към "французина ". Мнението ни е, че са се справили добре, а присъщите авангардни решения от Peugeot 3008 просто са отстранени от салона на Grandland X. Пластмасата не е толкоз мека и това си проличава даже и без допиране. Сглобката обаче е на положително равнище и скърцания и паразитни шумове няма.



Що се отнася до седалките, то те са комфортни и снабдени с много изразена странична поддръжка. Това, с което Grandland X превъзхожда 3008 е шумоизолацията в салона. В купето може да се беседва, без да се покачва глас даже и при скорост от 150 км/ч. Шумоизолацията е отлична, както откъм моторния отсек, по този начин и от пътя. Откъм екстри обаче Grandland X отстъпва на 3008. Французинът има повечко варианти в базовото си равнище. Иначе салонът на Grandland X е функционален, необятен, а товарното пространство - оптимално.

Двигател и ходови характерности


Колкото и необичайно да звучи Grandland X се предлага единствено с предно предаване макар офроудърското си лъчение. На процедура тази кола е надалеч от понятието SUV. Тя е нещо като преоблечен миниван с леко нараснала проходимост. За последната се грижат главно по-високия клиренс и система, наречена Grip Control, която усъвършенства работните логаритми на стабилизиращата стратегия и системата срещу пробуксуване към пътните условия.



Автомобилът, който тествахме беше оборудван с 1.6-литров дизелов мотор с мощ 120 конски сили и с шестстепенна автоматизирана скоростна кутия. Именно този мотор е най-подходящ за немския автомобил. Икономичен е и предлага прилична динамичност. По-късно, през идната година, на нашия пазар ще се появи и по-мощен дизел с дълго чаканата осемстепенна автоматизирана трансмисия.



Още един забавен мотор съставлява трицилиндровото PureTech моторче, което е снабдено с ниско инерционно турбо и с мощ 130 конски сили. Въпреки че конете са повече от тези на 1.6 дизел, по-ниският въртящ миг прави предлагането недотам удачно. Нито един от двата мотора не предлага "весел старт ", само че в градски условия дизеловият се усеща добре. Основният му коз е икономичността, която в града е към 6 литра на 100 километра, а на извънградско може да падне и на 4.5.

Цена


Ако желаете миниван със SUV-излъчване, то един от разновидностите, на които безусловно би трябвало да обърнете внимание е точно Grandland X. 3008 наподобява по-екстравагантно, изключително в интериорно отношение, само че що се отнася до драйвърски страсти, то Opel-ът не отстъпва на директния си съперник. И цените са съпоставими. Ето и цялостната ценова листа на Grandland X за България.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР