Марк Зукърбърг направи 5-часов дебют в Сената на САЩ. Сенаторите

...
Марк Зукърбърг направи 5-часов дебют в Сената на САЩ. Сенаторите
Коментари Харесай

Близо 5 часа американски сенатори опитват да разберат как функционира Фейсбук

Марк Зукърбърг направи 5-часов дебют в Сената на Съединени американски щати. Сенаторите учтиво и общително се опитваха да схванат по какъв начин Facebook несъзнателно е разрешил да се съберат данни от близо 87 милиона души в последния скандал със обществената медия и " Кембридж Аналитикс ".

В седмиците преди чуването, Facebook насочи изказвания свързани с приключването на данни и тяхната сигурност, че ще се постараят това да не се повтори, а сенаторите не престават да се пробват да схванат по какъв начин Facebook събира данни, прави пари и какво в действителност съставлява бизнес моделът му.

" След като сенаторите започнаха да разпитват Зукърбърг, някои консуматори в Туитър много бързо започнаха да се забавляват със стандарта, че някои възрастни не схващат изцяло обществените мрежи ", написа TIME.

" 33-годишният изпълнителен шеф на Фесйсбук не е оратор и се придържаше към чуването с леко роботизирани отговори. Когато се появиха по-трудни въпроси и се изрекоха сенатори с техническа просветеност, задавайки въпроси за доверието и евентуални нарушавания, отговорите на Зукърбърг бяха по-малко приемливи. Но единствено с пет минути избрани за сенатор, няма по какъв начин да го притиснат повече, колкото биха могли ", разяснява Business Insider.

" Конгресът, управителен от републиканците, нормално се опълчва на увеличение на държавното контролиране на бизнеса, все пак, разкритията за съветска интервенция и нарушаванията на неприкосновеността на персоналния живот ускориха натиска върху законодателите да работят. И в действителност, дали одеве Зукърбърг предложи платена версия на Фесйбук ", изяснява USA Today.

" Зукърбърг призна, че Facebook проверява дали потребителите, наранени от приключването в Cambridge Analytica, може да са били ориентирани и към организация, обвързвана с Кремъл. " Нашата позиция не е, че регулирането е неприятно ", сподели Зукърбърг. " Мисля, че верният въпрос е коя е вярната рамка, а не дали би трябвало да има такава ", добавя Форбс.

" На въпроса дали ръководители на Facebook са били интервюирани от специфичния консултант Роберт Мюлер, който проверява намесата на Русия в американските избори, Зукърбърг съобщи: " Работата ни със специфичния консултант е поверителна... само че знам, че работим с тях ", оповестява Aljazeera.

Всъщност в 5-часовото чуване, Зукърбърг се изправи против монополната власт на Facebook, той не съумя да назове най-големия си съперник. Бе запитан дали обществената медия е прекомерно мощна. Остава чувството, че американските сенатори се борят с голямата мощност на Facebook по напълно нов и към момента неразбираем метод. Нямат поредна тактика за увеличение на конкуренцията на пазара на обществените медии, а казусът придобива все по-сложни параметри.

Зукърбърг сигурно не изключва платена версия на Facebook, това е нещо, за което той смята, че си заслужава да се намерения. Налице са многочислени въпроси по отношение на бизнес модела на компанията и дали в действителност би могъл да отбрани поверителността на потребителите, защото разчита в огромна степен на събирането на данни за техния живот и държание.

Оказва се, че Зукърбърг разчита много и на бъдещото развиване на изкуствения интелект- AI и смята, че това и разнообразни логаритми ще оказват помощ по-бързо да се сортират и отделят постове свързани с речта на омразата и други проблеми.

Сенаторите не схващат по какъв начин работи Facebook, както и доста хора, само че бяха отправени доста въпроси: Как придобива данни? Колко време резервира тези данни? Как потребителите могат да управляват кои данни споделят? В същото време част от въпросите към Зукърбърг са въпроси по-скоро за Google или други колоси.

Не получиха действителен отговор въпросите, по какъв начин тъкмо Facebook употребява данните, които събира. Някои сенатори дефинираха казуса в самата трудност на обстановката. В последна сметка сенаторът Джон Кенеди заключи - " вашето потребителско съглашение е гадно ".

А въпросът с Facebook не е единствено на Съединени американски щати, една регулация с един пазар ще има много съществени последици и е световен аспект, Европа към този момент пробва и това е единствено началото. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР