Марк Твен е велик американски белетрист реалист, с голям принос

...
Марк Твен е велик американски белетрист реалист, с голям принос
Коментари Харесай

21 април 1910 г. - Умира Марк Твен

Марк Твен е популярен американски белетрист реалист, с огромен принос в литературата на своята страна. Но той е и една огромна фигура в американския живот и американската просвета като цяло. Дълбоко обвързван с развиването на своята страна, нейните национални особености и обществени несъгласия, тази дълбока връзка осезателно минава през цялото му творчество.

Произхождайки от недрата на народа, той става ослепителен представител на американската филантропична интелигенция. При това той не минава, сходно на доста свои събратя по перо, на страната на ръководещата класа, а заема сериозна позиция по всички основни въпроси на живота на своята страна, критикувайки господстващата политика, господстващата вяра и господстващия морал.

Трудно е да се даде оценка на Марк Твен като живописен историк на своето време. Бърнард Шоу споделя, че откривателите на американското общество на ХХ век би трябвало да се обръщат към Марк Твен толкоз постоянно, както френските историци към съчиненията на Волтер. Към тези думи следва да се добави и това, че в случай че някой желае да научи повече за американския живот през този интервал, ще откри в творчеството на Марк Твен живо изложение на значимото и настоящото – толкоз прозорливост и обобщаваща мощ има гения на този популярен американец.

“Цялата модерна американска литература произлиза от една единствена книга – книгата на Марк Твен Приключенията на Хъкълбери Фин. Това е най-хубавата американска книга. Нищо сходно преди нея не е имало. Нищо равостойно след нея не се е появявало. ” Тези думи принадлежат на един от най-големите и най-влиятелни писатели в новата литература на Съединени американски щати – Ърнест Хемингуей.

Самюъл Лангхорн Клемънс, прочут на читателите по целия свят с името Марк Твен, е роден на 30 ноември 1985 година в дребното градче Флорида в щата Мисури. Родителите били американски преселници от британски генезис, примесени с ирландска кръв. Баща му – недодялан правист, бил лишен от всевъзможен практицизъм, по този начин необходим с цел да преуспееш в Съединени американски щати в този интервал и фамилията живяло в недостиг. Той умира, когато Марк Твен е едвам дванадесет годишен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР