Марк Твен е роден през 1835 година във Флорида като

...
Марк Твен е роден през 1835 година във Флорида като
Коментари Харесай

10 факта за живота на Марк Твен

Марк Твен е роден през 1835 година във Флорида като Самюел Клеменс. Той е шестото дете на Джон и Джейн Клеменс. Когато е на 4 години фамилията му се мести в дребното градче Ханибал. Баща му работел като търговец, юрист и арбитър и мощно мечтаел за благосъстояние, което по този начин и не получил. Майка му била стопанка и се грижела за децата у дома.

Марк Твен става прочут с романа „ Приключенията на Том Сойер “ и неговото продължение „ Приключенията на Хъкълбери Фин “. На 21 април се навършват 110 години от гибелта на великия публицист. Представяме ви 10 забавни обстоятелството за живота му, които сигурно ще ви заинтригуват.

1. Първа работа

Самюел бил едвам на 12 години, когато татко му умрял. Тогава му се наложило да прекъсне образованието си и да стартира работа в печатница. Там той даже не получавал пари за труда си, а му заплащали с порции храна.

2. Марк Твен сбъдва фантазията си

На 21 години Марк Твен реализира своята фантазията. Той стартира да учи за капитан на параход и след две години приключва образованието си. Бил извънредно удовлетворен от работата си, само че щастието му не траяло дълго. След две години, през 1861 година избухнала гражданската война и трафикът по река Мисисипи бил пресечен.

3. Творчески псевдоним

След малко блуждаене в търсене на себе си Самюел станал кореспондент във вестник. Тогава той почнал да употребява креативния си псевдоним – Марк Твен, което в действителност се употребява в параходния диалект за плитка вода.

4. Патентовани изобретения

Марк Твен има патентовани няколко изобретения. Неговата най-хубава концепция била албум за отрязъци, в който могат да се залепят най-различни неща. Той го е патентовал през 1873 година. Други негови изобретения са – сурогат за тиранти, бележник с откъсващи се листчета и машина, която връзва вратовръзка.

5. За любовта

През 1868 година Чарлс Лангдън демонстрира на Твен фотография на сестра си Оливия. Той се влюбва от пръв взор в Оливия Лангдън и две години след първата им намира се женят. Тя била щерка на богат търговец на въглища. Освен огромната му обич неговата жена била и най-верният му редактор. Заедно имат четири деца, а бракът им продължава до гибелта на Оливия през 1904 година.

 10 обстоятелството за живота на Марк Твен

6. Пишещата машина на Марк Твен

Твен е първият публицист, който е написал цяла книга на пишеща машина, а точно „ Приключенията на Том Сойер “. Неговото създание е несъмнено за един от най-великите американски романи.

7. Пороците

Марк Твен естествено не бил светец и имал своите пороци. Той бил буен пушач, а в стаята му наложително имало сред 20 и 30 тръби с тютюн, с цел да може да пуши без да прекъсва писането си. Друго негово обичано занятие била играта на билярд, която постоянно била съпроводена със залози.

8. Признания и награди

Последните 15 години от живота на Марк Твен били изпълнени с награди и самопризнания. Той получил почетни дипломи от Йейл и Оксфорд и се трансформирал в най-известния американец на 19 век. Където и да отидел бил център на вниманието, а тълпите го обожавали.

9. Белите костюми

Марк Твен носел единствено бели костюми и дрешникът му бил цялостен с такива. Задължителните аксесоари към тях били бялата шапка и алените чорапи.

10. Халеевата комета

Марк Твен се ражда през 1835 година, когато Халеевата комета минава покрай Земята. Умира на 21 април 1910 година от сърдечен удар – още веднъж, когато комета минава около Земята. По-късно Американската поща основава в негова чест пликове „ Марк Твен и Халеевата комета “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР