Марк Медоус най-после се появи – и със сигурност изглежда, че се е обърнал към Тръмп

...
Едно от най-завладяващите изображения, излезли от изслушванията в комисията на
Коментари Харесай

Едно от най-завладяващите изображения, излезли от изслушванията в комисията на Камарата на представителите на 6 януари, беше на бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус се свлече на дивана си във въпросния следобед, безутешно превъртайки телефона си, докато гневната тълпа на Доналд Тръмп нахлу в Капитолия. Както съобщава New York Times:

[Сътрудникът на Белия дом Касиди] Хътчинсън каза около 14:00 ч. или 14:05ч. онзи ден тя отиде в офиса на Медоус, защото видя, че бунтовниците се приближават до пробиването на Капитолия. Медоус беше на дивана си и превърташе телефона си, както беше онази сутрин. „Казах: „Хей, гледаш ли телевизия, шефе? … Бунтовниците се приближават наистина. Говорил ли си с президента?“ Той каза: „Не, той иска да бъде сам точно сега“, спомня си тя. „Спомням си, че Пат каза на [Медоус], нещо от рода на: „Размирниците стигнаха до Капитолия, Марк, трябва да тръгваме долу и вижте президента сега. И Марк го погледна и каза: „Той не иска да прави нищо, Пат“, каза Хътчинсън.

Това беше човекът, който постоянно беше до Тръмп в предишните бурни седмици, когато президентът опита всички възможни средства да отмени резултатите от изборите през 2020 г. Той знаеше, че Тръмп не иска да спре насилието в Капитолия. Знаеше, че Тръмп наистина му харесва. И той знаеше, че няма какво да се направи по въпроса.

Медоус първоначално се беше съгласил да си сътрудничи с избраната комисия и беше предал голям обем съобщения, свързани с опитите след изборите да се обърнат резултатите . Но след публикуването на книгата на Медоус „Шефът на началника“, в която той си навлече гнева на Тръмп с нелицеприятното си представяне на поведението на президента, след като той се зарази с COVID, Медоус оттегли сътрудничеството си и в крайна сметка беше предаден на Министерството на правосъдието за неуважение към Конгреса.

За разлика от подкастъра и агитатора Стив Банън и бившия търговски съветник Питър Наваро, и двамата също отказаха да се съобразят с призовката на Конгреса, Медоус не беше преследван от DOJ. Нито пък бившият служител по комуникациите на Белия дом Питър Скавино. По това време не беше дадено обяснение, но много наблюдатели предположиха, че тъй като Медоус вече не е в орбитата на Тръмп, той си сътрудничи с федералните следователи.

Медоус не е говорил публично за събитията от 6 януари или след публикацията -изборни схеми, откакто напусна Белия дом. CNN съобщи, че той тихомълком е нает на високопоставена работа като „старши партньор в Conservative Partnership Institute, про-Тръмп мозъчен тръст, който му плаща повече от $500 000 и е видял, че приходите му скочиха до $45 милиона, откакто Медоус се присъедини през 2021 г. , според данъчните декларации на групата." Добра работа, ако можете да я получите. Медоус също така служи като неформален съветник на твърдодесния фракционен комитет на свободата на Камарата, като се съобщава, че помага да ръководи бунта на групата срещу кандидатурата на Кевин Маккарти за оратор и нейната стратегия по време на преговорите за тавана на дълга. Но според неговия „най-добър приятел“, председателя на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан, с когото Медоус говори поне веднъж седмично, те „се стремят да не говорят за“ правни въпроси.

Всичко това има Тръмп се чувства много нервен, че Медоус се е превърнал в „плъх“. Според Rolling Stone адвокатите на Медоус прекъснаха контакт с екипа на Тръмп преди месеци и последните нямаха представа какъв контакт е имал Медоус нито със специалния прокурор Джак Смит, нито с окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис. Съобщава се, че Медоус е свидетелствал пред федералното голямо жури във Вашингтон, но е взел пето място, когато е бил призован пред специалното голямо жури в Джорджия. Когато федералното обвинение срещу Тръмп най-накрая падна по делото от 6 януари, Медоус не беше споменат сред „необвинените съзаговорници“, въпреки множеството публични доказателства, че той е бил силно замесен в заговорите, за които Тръмп беше обвинен. Това изглеждаше като ясна индикация, че той ще стане ключов свидетел.

Тази седмица получихме друга важна следа за това какво точно е намислил Медоус. Той беше сред дългия списък от сътрудници на Тръмп обвинени в окръг Фултън в понеделник вечерта в мащабното дело за конспирация на Уилис. За разлика от Тръмп и други ключови фигури като Руди Джулиани и Джон Ийстман, Медоус беше обвинен само по две точки: нарушение на закона за рекет в Джорджия и „подстрекаване към нарушаване на публична клетва от държавен служител.“

Първата от това е цялостното обвинение в конспирация, изложено в обвинителния акт, който цитира разпространението на Медоус на фалшиви теории за изборни измами и опитите му да окаже натиск върху служители на DOJ, както и различни държавни служители в Джорджия и другаде. Второто е свързано с факта, че Медоус "активно участва и говори" в скандалния телефонен разговор на Тръмп с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, когато тогавашният президент предложи "да се намерят" достатъчно гласове, за да му се даде победата в този щат. Лесно е да разберете защо Медоус зае петото място в това.

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Crash Course.

Във вторник Медоус стана първият обвиняем по делото в Джорджия (но със сигурност не и последният), който обяви, че ще поиска преместване на делото му във федерален съд, тъй като предполагаемата му престъпна дейност „се е случила по време на неговия мандат и като част от службата му като началник на щаба“. В изявлението си Медоус обясни, че „уреждането на срещи в Овалния кабинет, свързването с държавни служители от името на президента, посещението на сграда на държавното правителство и организирането на телефонен разговор с президента“ са част от неговите задължения и че бихте очаквали президентът началник на щаба "да прави такива неща". Изглежда, че защитата на Медоус ще бъде, както се казва, че той просто е изпълнявал заповеди.

Тази стратегия не е безпрецедентна и много правни наблюдатели предполагат, че Медоус има добри шансове случаят му да бъде отнесен до федералните ниво. Уилис все още щеше да бъде прокурор, но щеше да гледа делото пред федерален съдия и съдебни заседатели, събрани от целия щат, като и двамата потенциално по-симпатизираха на Медоус. Няма да има камери във федерална съдебна зала, което е жалко, тъй като един телевизионен процес може да предложи последен шанс да се проникне в съзнанието на онези малко останали републикански гласоподаватели, които не са напълно изчезнали.

Нищо от това , обаче, обяснява ролята на Медоус във федералното дело на Джак Смит в окръг Колумбия, където бившият началник на кабинета очевидно е бил третиран с детски ръкавици по време на целия процес. Без съмнение екипът на Тръмп е нетърпелив да прегледа всички открития, за да види какво може да открият.

Винаги съм смятал, че Медоус е малко тъп, да не говорим, че определено е неквалифициран за важната работа, която свърши забележително лошо. Очевидно той е достатъчно умен, за да наеме изключително компетентен адвокат и да приеме съветите на този човек, което го прави много стабилен гений в сравнение с бившия му шеф. Той може да е единственият основен заговорник от 6 януари, който ще се измъкне от тази бъркотия сравнително невредим.

Прочетете повече

за Марк Медоус и обвиненията срещу Тръмп

Истинската конспирация на Доналд Тръмп: Тя е много по-голяма, отколкото дори Фани Уилис си представя

„Подпомагането на преврат не е ваша работа“: Експертите изтръгват Медоус, за да избегне Фултън DA под „служебни задължения“

„Много странна тишина“: Правни експерти смятат, че „има нещо“ с Марк Медоус

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР