Марк Хаджижеков триумфира на Sofia Masters след епичен двубой срещу

...
Марк Хаджижеков триумфира на Sofia Masters след епичен двубой срещу
Коментари Харесай

Марк Хаджижеков триумфира на Sofia Masters след епичен мач със Стоичков

Марк Хаджижеков победи на Sofia Masters след героичен дуел против Светослав Стоичков.  Младият играч завоюва срещата с 2:1 сета след 6:4, 4:6, 10:4 С тази победа той си извоюва първата Мастърс купа от ITL, която е най-ценният трофей в неговата сбирка досега.

Победата обаче не пристигна по никакъв начин елементарно. Срещата стартира добре за него, като през първия сет съумя да управлява протичащото се на корта и записа два бързи пробива. Към края на сета Сточиков стартира да се пробва да нападна по-често, само че това не бе задоволително да промени събитията в него и закономерно Марк поведе в срещата.

Вторият сет стартира по еднакъв метод, като Марк методично продължи да постанова своето движение и поведе  4:0. В този миг всички фенове пристигнали да на централния корт в Борисовата градина си мислеха, че нещата отиват към лесна победа, още повече, че за Стоичков това бе трета поредна тежка вечер на корта. 

В петия гейм на сета обаче, настъпи миг, в който перничанинът осъзна, че купата му се изплъзва без пердах и стартира да пробва да разрушава ритъма на Марк, като в същото време повиши темпото си на игра и размени бекхенд слайса с все по-чести форхенди по правата и къси диагонали. Определено това повлия на Марк, който макар, че не правеше кой знае какви неточности до този миг, уинарите започнаха да се натрупат в интерес на Стоичков. 

Случващото се на терена провокира и раздвижване измежду трибуните, от където пристигна спомагателна доза адреналин за Светльо. Неминуемо всички тези фактори повлияха на Марк и увереността му спадна, а с това пристигнаха и наложителните неточности. Стоичков стартира все по-често да нападна и да диктува играта, като съумя да обърне развоя във втория сет след 6 следващи гейма, което несъмнено бе повода да взриви публиката. Освен поради обрата във втората част, феновете постоянно бяха на крайници да приветстват невероятните отигравания от страна и на двамата. 

Това в допълнение нажежаваше ситуацията в двата лагера и основния арбитър на срещата Елена Андонова трябваше постоянно да се намесва и да укротява по-емоционалните почитатели.

След почивката в решителния шампионски тайбрек Марк съумя да стабилизира играта си и това възвърна увереността му. За това способстваха и нелепите неточности, които позволи Стоичков още в самото начало на решителната част. Умората още веднъж взе превес и цялостният поврат в срещата бе все по-далеч. Въпреки това почитателите на Стоичков го окуражаваха до последно, като имаха вяра в неговия триумф, което за тях бе изцяло допустимо след показаното във втория сет. Но в шампионаския тайбрек нямаше време за обрати, а и Марк бе съвършен спад и изцяло справедливо завоюва своята първа Мастърс купа, след 10:4 в решителния тайбрек.

„ Благодаря на всички, без значение кого от двамата подкрепяха. Невероятно беше чувството да играеш пред толкоз фенове. Започвам с благодарности към хората от моя екип – моите родители и другари, които бяха с мен довечера и ме подкрепяха от трибуните. Това беше едно от най-ценните достижения в моята кариера. Ключово беше да имам вяра в личните си сили. Това е сбъдването на една фантазия ”, показа Хаджижеков.

По време на церемонията по награждаване мениджъра на Интерактив тенис не скри задоволството си от показаното на корта и показа, че това е един от най-вълнуващите финали в историята на ITL.

„ Искам да изкажа своето удивление от представянето на финалистите. Тази вечер беше в действителност феноменална и за двамата, а атмосферата и страстите по време на финала няма по какъв начин да се опишат. Едва ли има фен на трибуните, който да е останал неудовлетворен от този театър, който двамата ни изнесоха.Вашата поддръжка способства драмата да е цялостна и до последната точка. Разбира се, приветствам Марк за първата Мастърс купа, тъй като знам какъв брой е значим този трофей за него, а и за всеки фен на играта. Този Мастърс несъмнено беше един от най-силните и уравновесени, което в допълнение подвига цената на тази купа.  Благодаря на общителните домакини от Националния тенис център, без помощта на които този шампионат нямаше по какъв начин да се реализира. Благодаря на всички наши сътрудници помогнали в провеждането на този тенис празник и несъмнено на всички участници в този Мастърс. “  - показа Цанков.

Освен 1000т за формалното класиране спечелилият завоюва ваучери и предметни награди на стойност над 1000лв, а неговия подгласник взе 600т и награди за 500лв.

Със извоюваните точки Марк се изкачва на пета позиция 1540т, тъкмо след Стоичков - 1600т, като на върха в ранглистата се завръща Саркис Харалампиев с 1820т, следван от Мартин Дамянов 1775 и Иво Боджаков 1650т. Шести в ранглистата остава полякът Матеуш Ейсмот 1540т. Това са и първите сигурни участници на ITL Finals 2022.  Теоретични шансове за класиране за някое от последните две места даващи право на присъединяване имат всички играчите до 13-то място в класирането, като до финалния Мастърс остават два шампионата от сериите ITL Challenger 125 и един ITL Night Tour, който стартира от 23 октомври, а негов хазаин ще бъде Търговска колегия ”Бароко ”.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис дуели от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР