Марк Елиът Зукърбърг се ражда на 14 май 1984 г.

...
Марк Елиът Зукърбърг се ражда на 14 май 1984 г.
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг - историята на човека, който промени интернет

Марк Елиът Зукърбърг се ражда на 14 май 1984 година в градчето Уайт Пайнс, щат Ню Йорк. На 12-годишна възраст Марк създава на „ БЕЙСИК “ първата си „ обществена мрежа “, която неговият татко, ортодонт, вкарва в практиката си, с цел да се осведомява от секретарката си за идващия пациент.

По това време технологиите към момента не са на равнище, младият Марк обаче се движи по-бързо от тях и родителите му са принудени да наемат частен преподавател, който да го направлява. Учителят му - Дейвид Нюман споделя в изявленията по-късно, че той самият е имал проблем да догонва Зукърбърг в напредъка му в актуалните технологии. „ Другите деца играеха компютърни игри, до момента в който Марк ги правеше “.

След довеждане докрай на гимназиалното си обучение през 2002 година Зукърбърг се записва в Харвард, където учи логика на психиката и компютърни науки и редом става капитан на тима по фехтовка. В този интервал Марк влиза в контакт с трима свои сътрудници – Дивя Нарендра и братята Камерън и Тайлър Уинкелвос, които имат концепцията за основаване на интернет мрежа, която да свързва интимно елита на „ Харвард “.

Две години трябват на Зукърбърг да премине от тествания към директната процедура. След няколко разнообразни обществени плана на 4 февруари 2004 година Марк стартира „ Facebook “ в първичната му версия. Плацдармът е стаята му в общежитието в Харвард.

Същата година тримата му сътрудници, които претендират за авторство върху плана, завеждат дело против Зукърбърг. В последна сметка Марк се съгласява на съглашение, с което отдава дялове от компанията на тъжителите, на стойност 300 млн. $. Не без съображение – до края на 2004 година „ Facebook “ към този момент има един милион консуматори.

Оттам компанията се реалокира в Пало Алто, щата Калифорния, където ще остане 10 години – Зукърбърг имал желание да се завърне в Харвард някой ден, само че по този начин и не приключва университета.

С преместването в Калифорния планът получава поддръжка от капиталов фонд, който вкарва 12,7 млн. $, с цел да се създаде мрежата оттатък затворения й статус, наличен до тогава единствено за студенти от елитните американски университети. С разнообразни маневри до 2005 година, „ Facebook “ има към този момент 5,5 млн. консуматори.

На последваща година компанията на Зукърбърг още веднъж е обект на нападки от страна на някогашни сътрудници от Харвард, които упорстват, че концепцията им е била открадната от Зукърбърг, с цел да послужи за основа на „ Facebook “. Твърденията са потвърдени и Марк се съгласява на съглашение на стойност 65 млн. $, въпреки че договарянията по делото не престават до 2011 година Оттам нататък останалото са милиарди.

Освен с гениалността и напредничавото си мислене Марк Зъкърбърг е прочут и с щедрост. Заедно със брачната половинка си Пресила Чен са отделили над 45 милиарда $ за щедрост, като няколко години поред Марк е най-големият донор за съответната година.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР