Марк Алън осъществи един от най-великите обрати в историята на

...
Марк Алън осъществи един от най-великите обрати в историята на
Коментари Харесай

Марк Алън с велик обрат и титла от Тройната корона

Марк Алън реализира един от най-великите обрати в историята на шампионатите от “Тройната корона ”, печелейки с 10:7 против Динг Дзюнхуей във финала на Шампионата на Обединеното кралство по снукър. В първата сесия Пистолета изоставаше с 1:6, само че съумя да се възроди във вечерния сегмент и показва по-солидна централизация в късните моменти на мача.

Алън за първи път в кариерата си завоюва шампионата в Йорк и към този момент има две трофеи от “Тройната корона ”, откакто през 2018-а победи в “Мастърс ”. Динг не можа да вземе четвърта купа от конкуренцията и да стане четвъртият състезател в историята с толкоз на брой триумфи, само че въпреки всичко реализира блестящо завръщане в елита на джентълменския спорт.

Двубоят се разви по сюжет на Доктор Джекил и Мистър Хайд, като първата сесия напълно принадлежеше на вълшебника Дзюнхуей, а Алън не успяваше да управлява нищо в играта си. След това обаче фантастичните осъществявания на Пистолета във вечерния сегмент му изковаха вяра.

Изумителен в следобедната част от финала беше Дзюнхуей с поредици от 52, 70, 102, 126 и 135, както и един извоюван фрейм по последната черна. Това му построи задатък от 6:1, като Алън въпреки всичко съумя да вземе осмата партия и да понижи изоставането си. Към този миг този фрейм изглеждаше като просто сламка, която вероятно да не направи условност остатъка от дуела.

Финалът обаче се оказа незабравим с развиването си, тъй като Пистолета завоюва откриващата партия за 3:6, а след това добави отлични визити на стойности 93 и 132, с цел да понижи на 5:6. Интригата беше върната и даже изглеждаше, че ще станем очевидци на бързо равнене, когато серията на Алън завърши на 56 в 12-тия фрейм.

След сейфти замяна Динг съумя да заличи пасив от 7 точки, издействайки си два сполучливи снукъра, с които да се върне в резултата при 26 точки и закъснение и 27 на масата (цветовете). Пистолета даже показва великодушие и самичък си призна за фаул по зелената, само че по необикновен метод китаецът си опропасти всичките старания. Вместо да разчисти, той се провали по зелената и я даде на противника, а оттова към този момент се получи разлика от 27 при останали синя, розова и черна. В последна сметка Алън взе пети следващ фрейм и изравни на 6:6 тъкмо преди интервала.

В 13-тия фрейм още веднъж се сътвори борба, само че тя отново пристигна едвам откакто Алън беше натрупал 69 точки в актива си, а Динг не можа да компенсира изоставането, без значение от напъните си. Така за първи път във финала Пистолета поведе със 7:6.

Страхотен сенчъри брейк в съдбоносен миг от 106 точки обезпечи още по-комфортен задатък на възродения Алън - 8:6. Динг въпреки всичко се окопити задоволително, с цел да се опълчи на трагичното развиване на дуела и също осъществя сенчъри брейк от 126, с цел да понижи разликата на 8:7.

Aлън направи 79 напрегнат в идващия фрейм и се приближи единствено на един от триумфа - 9:7. 17-ата партия продължи съвсем един час и беше извоювана от северноирландеца, който завърши един от най-великите обрати в историята на шампионатите от “Тройната корона ” - 10:7!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР