Мария Тончева е сред младите хора, за които земеделието не

...
Мария Тончева е сред младите хора, за които земеделието не
Коментари Харесай

Мария Тончева: Агросекторът крие огромен потенциал

Мария Тончева е измежду младежите, за които земеделието не е единствено бизнес, а и идея. Тя е трето потомство фермер, приела провокациите на оранжерийното зеленчукопроизводство. И сигурно е най-хубавият правист измежду агрономите и най-хубавият агроном измежду юристите. Завършила е право, а скоро й следва да отбрани магистърска степен по „ Растителна отбрана “ в Аграрния университет в Пловдив. Смяната на курса в професионален проект прави поради любовта си към растенията и в името на фамилните обичаи да се обработва земята. „ Агросекторът има голямо бъдеще и опция за развиване “, уверена е Мария.

Днес тя е част от мениджърския екип на фамилната компания, която има съвременен оранжериен комплекс в хасковското село Минерални бани. В бизнеса вземат участие интензивно майка й татко й и брат й, а семейството дава самун на още 20 души. Стартът на оранжерията е преди 6 години с 15 декара, а от предходната година покритата повърхност е увеличена на 24 декара. Оранжериите са построени по план от Програмата за развиване на селските региони, по френска новаторска технология. Оборудването е последна дума на техниката в оранжерийното зеленчукопроизводство, а дигитализацията, която занапред навлиза в земеделието в България, там към този момент се ползва сполучливо.



В оранжериите целогодишно се отглеждат домати и краставици по метода на хидропониката и всички правила за биологичното произвеждане, което е и философията на компанията. Отоплението също е екологично чисто поради близостта на оборудването до минерални извори, които са главният източник на топлота. В оранжерийния комплекс се ползва и ексцентричен, само че извънредно сполучлив способ, който подкрепя развиването на зеленчуците. Те порастват под звуците на подбрана класическа музика, а за благотворното й влияние и в растениевъдството, и в отглеждането на животни има безспорни научни доказателства. А съчетанието на професионализъм, точно ръководство на процесите и доста грижи, които се ползват в оранжерийния комплекс, подсигурява приемането на вкусна и качествена продукция.

Тя се осъществя на дребно и едро в страната. Основният проблем на семейството, който е препъникамък за всички производители в България, е евтиният импорт на зеленчуци. „ Въпреки това съумяваме да се оправим и вървим напред. Стремежът ни е да работим по правила и да поддържаме високо качество на нашите зеленчуци, както и непрестанно да се развиваме и усъвършенстваме “, споделя Мария Тончева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР