Мария Статулова, позната с ролите си в редица класически и

...
Мария Статулова, позната с ролите си в редица класически и
Коментари Харесай

Непораснало дете, което гледа само слънцето. Мария Статулова на 70

Мария Статулова, позната с функциите си в редица типичен и модерни филми, сериали и постановки, навърши своя 70-и рожден ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Голямата българска актриса Мария Статулова навърши в сряда 70 години.

От интервютата ѝ обаче проличава, че напълно не е изгубила младежкия си дух. Пред преди дни тя се дефинира като " едно непораснало дете, което гледа единствено слънцето ".

Статулова е родена на 13 септември през 1953 година в Бургас. Завършила е Националната академия по театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ".

Като дребна мечтаела да стане балерина или аптекарка.

„ Белият цвят на пачките и на престилките ми се струваше извънземен и сюрреален. Вероятно тъй като върху бялото можеш да рисуваш доста с разнообразни цветове “, споделя преди години тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Статулова има функции в редица български филми, измежду които " Дами канят ", " Авантаж ", " Маневри на петия етаж ", " Да обичаш напук ", " Откраднати очи ", " Балът на самотниците ", както и в сериали като " Под прикритие ", " Столичани допълнително ", " Стъклен дом ". Често играе и в театъра, като от 2003 до 2010 година е част от трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

„ Най-важното е, че функциите са пъклен разнообразни – свирепи, смешни, трагични… Щастлива съм, че съблюдавах това, което ми споделяха проф. Дановски и Георги Дюлгеров – приемай роля във филм, в случай че има да плачеш и да се смееш “, сподели тя за Българска телеграфна агенция.

Статулова е носителка на редица награди, измежду които „ Златен Лачено “ за женска роля във кино лентата „ Авантаж “ на 12-ия фестивал на неореалистичното кино в Авелино, Италия, и специфичната премия на 15-ия Фестивал на българския игрален филм във Варна за ролята ѝ в „ Авантаж “.

Била е близка другарка с починалата Невена Коканова . Съпруга на режисьора Димитър Радичков, наследник на Йордан Радичков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР