Мария Маркова e с 25-годишен стаж като юрист. Ръководител е

...
Мария Маркова e с 25-годишен стаж като юрист. Ръководител е
Коментари Харесай

Мария Маркова: Пътят на мигрантите се измести през Карнобат

Мария Маркова e с 25-годишен стаж като правист. Ръководител е на Районната прокуратура в Бургас от октомври 2022 година.

Съдебният регион на Районна прокуратура-Бургас е извънредно комплициран. Обхваща района от Резово до Обзор, надлежно с морската граница и до Айтос, Карнобат, Сунгурларре. Множеството гранични и курортни региони допускат и наличето на по-голям поток от хора. А това пък от своя страна води и до повишение на престъпността против собствеността.

Изпращаме сложна година. Повлия ли на работата Ви фактът, че поради войната в Украйна през района минаха, само че и останаха десетки хиляди нови хора?

Повлия и и няма по какъв начин да не е по този начин, тъй като огромна част от мигриращите лица останаха. Но не мога да кажа, че не е на разположение предварителна защита от страна на Министерство на вътрешните работи. Те осъществят сериозна активност. Ежемесечно всеки областен контрольор върви, поучава жителите за запазване на тяхното имущество. Особено по празниците и изключително възрастните хора.

Като споменахте възрастните хора, те ли остават най-честия обект на телефонните измами?

Да, постоянно се подвеждат. В последните случаи измамниците се показват за полицейски чиновници и желаят подпомагане за задържане на нарушител. И хората оказват помощ, като най-често дават парите си. Продължава да работи схемата „ нуждаем се от пари, с цел да задържим причинител на закононарушение “. Възрастните хора обаче се оказват много наивни. Каквито и предварителни защити да вършим, те очевидно допускат, че това не може да им се случи и след това страдат.

Престъпността повлия ли се от отпадането на коронавирус ограниченията?

Престъпността се повлия освен от отпадането на коронавирус ограниченията, само че и от неустойчивостта на страната, от високия инфлационен показател. Все повече нарастват закононарушенията против собствеността и измамите. 1296 са формираните досъдебни производства за закононарушения против собствеността. През 2021 година те са били 1121, а през 2020 година – 1070. Телефонните измами са 164 през тази година. В последния месец бяха арестуван и две групи с много високи на стойност обири.

Нелегалният трафик. Това ли беше тематиката на 2022 за Районната прокуратура в Бургас?

По отношение на този вид закононарушения 2022 беше много динамична за нас. Наблюдаваше се в Териториалните отделения на Средец, Царево и Карнобат, в Бургас също са арестувани голям брой групи. 219 са новообразуваните производства, като на прокурор се падат по 10 досъдебни производства. Но бих споделила, че най-засегнати са сътрудниците от Царево, Средец и Карнобат където бяха сложени и контролно-пропускателните постове на Министерство на вътрешните работи. Натискът е доста огромен. Ние имаме открити като причинители лица от 14 националности, като от ден на ден това са сръбски жители. Палитрата е доста огромна. Българите се дръпнаха сякаш.

Защо?

Най-вече поради наказателната принуда. Освен глобите, се изземват и транспортните средства, в случай че те са тяхна благосъстоятелност. За това и причинителите прибягват до там да наемат коли, няма да приказваме за фрапиращите случаи с рейсове, тирове и даже с кола за спешна помощ. Доста уязвими станаха и самите трафикирани лица, тъй като в множеството случаи те са потърпевши при пътно-транспортни катастрофи, тъй като трафикантът е опитал да избяга от инспекция. Ние сме длъжни да вземаме нужните ограничения и да образуваме тези производства, да реализираме присъди, било то ефикасни или условни. Ние го изискуем на обществото.

Но хората са недоволни от честите условни присъди.

В Царево и Малко Търново се следиха освен делата за трафик, само че и делата за прекосяване на границата, т.е. на трафикираните лица. Те минават като бързи производства. Когато имаме огромна група, тези производства с образуването се завършват и влизат в правосъдна зала. Това не значи, че не се ползва законът еднообразно за всеки един от арестуваните. Лишенията на сътрудниците са доста огромни, само че то вършат всичко допустимо, тъй като това е нашата работа. Що се отнася до обстоятелството, че по-голямата част от производствата завършват със съглашения. Да, това е по този начин. Но законодателят е дал тази опция и това е един от методите за приключването на едно наказателно произвеждане. Когато лицето признава обстоятелствата и условия по делото, те самите с техните бранители търсят да приключат делата по този метод.

Трябва ли да има смяна в законодателството?

Не мисля, че законодателят сочи ниски санкции. Не, в противен случай. Те се ползват с цялата суровост на закона. По-голямата част от трафикантите не са осъждан и това дава опция да не се постанова ефикасна присъда. Но наред с това се постанова една санкция, която не е по никакъв начин дребна. Тя е от 5 000до 10 000 лв.. Голяма част от прокурорите в Бургас употребяват способа застраховане на бъдещи вземания. За това тук сме доста удовлетворени, а и страната също би трябвало да е удовлетворена, тъй като парите се взимат и влизат в хазната.

Т.е. каналджиите не се измъкват?

Не се измъкват. Законодателят е задоволително сериозен, въпрос на използване е за всеки съответен случай, а съдът е органът, който прави преценка.

Не мога да не попитам какво се случва с следствието против Омар, който е упрекнат и за гибелта на двамата бургаски служители на реда. Катастрофата с рейса е под надзора на Окръжната прокуратура, само че при Вас е другото дело за трафика на хора. Какво се случва с него?

Очакваме авто-техническа експертиза, че превозването на лицата е било рисково за тях поради метода на напредване, агресивното държание на лидера и високата скорост. Тази експертиза е доста значима за нас, с цел да потвърдим това квалифициращо събитие. Най-вероятно ще предявим нови обвинявания на Омар Аднан. Още повече, че във връзка с него се прави инспекция по отношение на документно закононарушение поради възрастта, която е декларирал пред Агенцията за бежанците. Там име какво да работим към момента, въпреки и да са минали няколко месеца. В началото на новата годна да се надяваме, че ще влезе в съда делото.

Случаят с Омар повдигна един доста значим въпрос за самоличността на част от тези хора, тъй като те идват без документи и в новите им се записва на доверие това, което те споделят.

Всяко едно лице, което влезе в страната без документи за идентичност и бъде настанено, дава информация за себе си като година и дата на раждане. Това се записва в новите им документи. Ако има опция, ние откриваме дали са действителни тези данни. Но множеството мигранти идват от райони като Иран, Ирак, Сирия.

Независимо от това по нашето дело ние използвахме всевъзможни механизми да се изискат документи, с цел да се откри действителната идентичност както на Омар, по този начин и на другите лица. Със съдействието на Интерпол Дамаск ни бяха предоставени тази данни. Омар е пълновръстен, а другият арестуван се оказа, че не е.

В Районната прокуратура Бургас работят 54 прокурори. Достатъчно ли са те?

Не, несъмнено. Ние сме със щат от 72 прокурори, а кадровата ни обезпеченост е с 17 вакантни места. Сега има конкурс за 8 външни бройки, които чакаме с неспокойствие да се запълнят. Поне Териториалните отделения където са са най-уязвими – Средец, Малко Търново, Царево и Несебър.

Там по какъв брой прокурори Ви трябват още, с цел да работят умерено сътрудниците Ви?

Ами най-малко по трима. Царево са за четири непрекъснати бройки, а имат двама. Прокурорите от Бургас също вземат участие в групите по систематизиране на делата на Териториалните отделения, с цел да оказват помощ. При нас правилото е, че всеки си пази обвинителния акт в правосъдна фаза. И когато прокурор има дело в Бургас, сътрудниците от съответното Териториално поделение би трябвало да поемат неговото дело. Това основава компликации.

Защо е този продължителен дефицит на хора?

Недостиг има може би тъй като Районна прокуратура Бургас е една от най-натоварените прокуратури. Ние имаме доста сътрудници от вътрешността на страната, които работят в Бургас. Недостигът идва от размера на работа, от натовареността. Ние си изпълняваме съзнателно дилемите и преписките, само че размерът на работа е доста огромен. Говорим за регион където има граници, курортни селища, митници, доста строителни обекти. Само през лятото през Обзор, Слънчев бряг и Несебър минават 2 млн. туристи.

Отмина ли пикът на мигрантската вълна?

Не, никога. Сега потокът е главно през община Карнобат. Изместиха пътя към автомагистралата. Каналджиите са доста добре насочени и знаят къде се намират полицейските патрули и трансформират маршрутите си, с цел да ги избегнат.

Какво си пожелавате за 2023 година?

Доста динамична година имахме с висок професионализъм от прокурорите. Така че си поисквам една по-спокойна година. С доста здраве, доста любов и съгласие. Ние сме колектив, който е построен въз основата на огромната екипност и на взаимоотношението. Надявам се да посрещнем по-спокойни дни.

Женя Петкова, gramofona.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР