Мария Колева, председател на ПП ПРАВОТО пусна жалби до Централната

...
Мария Колева, председател на ПП ПРАВОТО пусна жалби до Централната
Коментари Харесай

Кандидат-президент с жалби до ЦИК и Комисията по дискриминация

Мария Колева, ръководител на Политическа партия ПРАВОТО пусна тъжби до Централната изборна комисия и ЦИК и Комисията по дискриминация. Поводът – нарушение на правата на претендентите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, участващи в изборите на 14 ноември 2021 година при осъществяване на социологическите изследвания и тяхното разгласяване в Българска национална телевизия, БТВ и Нова ТВ.

„ Уважаеми дами и господа, претендент съм за президент на Република България и претендент за депутат от МИР 23 и МИР 25-София. Издигната съм от Политическа партия ПРАВОТО. Председател съм на партията. В изборите претендентите от Политическа партия ПРАВОТО се третират по-неблагоприятно, в сравнение с се третират другите претенденти, участващи в ръководството на страната и в предходното НАРОДНО СЪБРАНИЕ. При осъществяване на социологическите изследвания и тяхното разгласяване, социологическите сдружения: „ Тренд” ООД, „ Меркет Линкс” ООД и „ Галъп Интренешънъл Болкан” АД са нарушили правата на претендентите. Преди изборите, а в този момент и по време на акцията, се вършат ВНУШЕНИЯ по отношение на резултатите в проценти на кандидатпрезидентските двойки и % за влизане на партиите в Народното събрание “, показват от партията.

Според председателката при правене на изследвания социолозите изброяват единствено избрани партии, обединения и инициативни комитети. Всички останали са просто ДРУГИ”, като по този метод са нарушени правата им.

„ Горното е нарушаване на чл.6, ал.2 от Конституцията на Република България, Чл.4, ал.1 и ал.2, както и чл.6 от Закона за отбрана от дискриминация, а точно: дискриминация по политическа принадлежност, персонално и публично състояние, защото са направени политически внушения по отношение на резултатите в интерес на оповестените претендент президентски двойки и претенденти за народни представители във щета на претендентите на Политическа партия ПРАВОТО. В случая новите партии и претендентите, които за първи път ще вземат участие в изборите, би трябвало да са равни пред закона и равнопоставени в присъединяване си в медиите и при социологическите проучвания. Посочвайки единствено избрани претенденти и претендент президентска двойка, социологическите сдружения са нарушили най-върховния закон - Конституцията, а точно чл.6,ал.2, като се лимитират правата на претендентите от другите партии, участници в изборите на 14 ноември 2021г. Съгласно Конституцията „ Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на..., убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено състояние”. Нарушен е и чл.189, алинея от ИК, според който (3) Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и заслужено деянията на претендентите, регистрирани от партиите, обединенията и инициативните комитети, при ценене на тяхната равнопоставеност и значителност въз основа на правила, признати от Централната изборна комисия. Партиите и обединенията, които са записали претенденти във всички изборни региони при избори за народни представители, имат право на равно присъединяване “, показва Мария Колева в жалбата.

„ В случая горните сдружения отказвайки да ни включат в СПИСЪКА при изследването като участници в изборите, а точно присъединяване за показване на претендентите ни за президент и народни представители, са осъществили един акт на дискриминация, нарушени са човешките права на претендент президентската двойка адв. Мария Колева и акад. Ганчо Попов, както и присъединяване ни като претенденти за народни представители. Във връзка изложеното нагоре, молим да се одобри решение от ЦИК, като се глобяват и задължат утвърдените социологически сдружения при социологическите си изследвания да посочат всички партии, обединения, инициативни комитети, както и претендентите за президент и вицепрезидент участващи в изборите на 14 ноември 2021 година “, приключва жалбата.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР