Мария Киркова ще приключи с голям бенефис активната си състезателна

...
Мария Киркова ще приключи с голям бенефис активната си състезателна
Коментари Харесай

Мария Киркова: В спорта няма разлика дали си жена, или мъж

Мария Киркова ще завърши с огромен бенефис дейната си спортна активност. Това ще стане на 19 март с нощен успореден слалом на писта " Витошко лале " от 19 часа. Организатори са БФСки и " Витоша ски ".
 Мария Киркова с огромен бенефис на 19 март
Мария, разкажете ни повече за бенефиса, който следва на Витоша. Кой ще участва, каква е програмата?

- Да, във вторник, на 19 март, ще се организира успореден слалом - шоу, сред наследник и червен тим, като единият е тимът е " Мария и другари ", а другият е " Новата генерация ". Ще участват състезатели от националния тим и най-хубавите деца състезатели. Моят тим ще се състезава против бъдещите ни звезди на Витоша. Целта е да притеглим младите гении в планината.

Карате ски от 3-годишна, а от 17 години сте първокласен играч. С какво възприятие слагате завършек на дейната си кариера?

- След всичките тези години считам, че пристигна времето да опитам да предам пристрастеността си към спорта на по-младите от мен. Естествено, че изпитвам и ще изпитвам и отсега нататък лека носталгия, само че желанието ми за триумф се трансферира в това да стана един добър треньор, които да оказва помощ на младите ни гении. Благодаря за поддръжката, за реализиране на моя бенефис на " Витоша ски ", които обезпечават терен, както и на БФСки, които оказаха подпомагане по цялостната организация.

Кои са най-запомнящите се моменти в кариерата Ви?

- Имам доста хубави, както и неприятни моменти, които постоянно ще помня в кариерата си. Благодарение на тях, аз се построих като човек и съм щастлива, че минах по този път. Естествено, моите цели са били постоянно доста високи, и съвсем в никакъв случай не съм била удовлетворена от себе си, само че едно нещо сигурно мога да кажа в този момент, че всичко което съм правила като играч е било с единствената цел да бъда добра и бърза.

Участвали сте на 4 олимпиади, а в Сочи 2014 бяхте знаменосец на делегацията ни. Какво бе за Вас да изведете българските спортисти на пистата?

- За мен това бе едно неописуемо преживяване. Спомням си, когато ми дадоха българския байрак в ръцете, усещах се необикновено горда и щастлива, в никакъв случай няма да не помни този миг от живота ми.

Какви са проектите Ви от тук нататък? Знаем, че към този момент учите деца да карат ски. В треньорството ли виждате бъдещето си?

- Дa, от този сезон започнах работа в ски клуб " Юлен ". Разбира се има какво да изучавам още за треньорството, само че знам какво и по какъв начин се усещах аз на пистата във всички тези години и желая да го предам на младите ни състезатели. Чувството е необикновено и мисля, че там е моята мощ.

Имат ли късмет българските деца да стигнат до елита на международните ски?

- Както споделиха първо Радо Янков, а по-късно и Алберт Попов: " Българите можем! ". Смятам, че щом те могат, значи можем да продължим да демонстрираме положителни резултати и отсега нататък. Ние, българите, притежаваме дух и темперамент за реализиране на положителни резултати. БФСки поставят огромни старания за подготовката на тимовете, и това си проличава към този момент по резултатите.


Какво Ви дадоха и какво Ви лишиха ските?

- Ските ме научиха на доста неща и ми помогнаха да се изградя като човек. Да, направих доста взаимни отстъпки и ограничения, прекосих през много травми, само че всяко едно от тези неща си заслужаваше. Благодаря на всички същински хора и мои другари, които бяха до мен и ме подкрепяха.

Това, че сте жена пречело ли Ви е или Ви е помогало в спорта? Вие сте най-успешната българска алпийка, по-трудно ли е за дамите в България да пробият в ските?

- Да ви кажа почтено в никакъв случай не съм мислила, че в този спорт има разлика дали си жена или не. Просто заставаш и се трудиш наедно с другите. Аз считам, че с труд и вярна работа можеш да постигаш триумфи, само че би трябвало и да имаш шанс.

Някога съжалявали ли сте, че сте станали професионален скиор? Имаше ли разновидности да поемете по различен път?

- Понякога като съм се събуждала от следващата интервенция, претърпяна от травма, съм си казвала " Упс, това е. Край ". Но след няма и ден започвах да мисля по какъв начин по-бързо да изляза от болничното заведение и да стартира да упражнявам. Просто ските за мен са огромната ми пристрастеност. Благодаря на моите родители, че ми демонстрираха хубостта и ме въвлякоха в този спорт, когато бях малко момиченце.

С какви компликации се сблъскват българските скиори и какви препоръки бихте дали за по-добро развиване на зимните спортове у нас?

- Напоследък българските ски са на много по-високо равнище. Нещото, което аз разбрах в годините е, че би било хубаво всички да сме единни и да си оказваме помощ, да се поддържаме, въпреки всичко не сме скиорска нация, като Австрия, Швейцария и т.н.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР