Мария Жоао Пиреш е не просто звезда на класическата музика,

...
Мария Жоао Пиреш е не просто звезда на класическата музика,
Коментари Харесай

Мария Жоао Пиреш - една от най-добрите изпълнителки на клавирните творби на Моцарт гостува в София

Мария Жоао Пиреш е не просто звезда на класическата музика, а жива легенда. Публиката в София не е и мечтала, че ще я види онлайн на българска сцена. Софийската филхармония направи допустима тази среща, освен това със специфична стратегия. Една от най-хубавите изпълнителки на клавирните произведения на Моцарт ще извърши последния му клавирен концерт. С Мария Жоао Пиреш се срещна Миглена Стойчева.

Мария Жоао Пиреш е живото доказателство, че божествената музика може да тече единствено през хора, които са съхранили чиста човешката си същина. Отказва да робува на снобизма, който съпътства класическата музика - не носи грим и не облича концертни рокли. Когато е на сцената желае да е оптимално справедлива в своите осъществявания, тъй като това е нейното схващане за почит към творчеството на гениите. Разказват се митове за неин концерт, в който оркестърът засвирва встъплението и тя схваща, че е репетирала неверно произведение. За секунди съумява да възвърне нотите наизуст и да извърши това, което би трябвало. Сега си спомня историята по този начин.

" Аз бях свирила този концерт 9 или 10 месеца по-рано. Ако го бях свирила преди 2 години евентуално щях да спра и да кажа не, тъй като имаше аудитория. Трябваше да заменя сътрудник. Не беше мой концерт и просто ми бяха дали неверна информация. Предишната вечер ми споделиха номера на концерта по телефона и аз споделих " Да, мога да изсвиря това! ", съобщи Мария Жоао Пиреш.

Малките ѝ ръце не ѝ разрешават да извършва музика от обичания ѝ Брамс, само че пък летят по клавишите в блестящите моцартови пасажи. Въпреки това не одобри кариерата си като огромна работа.

" Да свириш на пиано или да рисуваш велики картини, да стоиш велики здания е по-малко значимо от това просто да живееш добре ", споделя Мария Жоао Пиреш.

Иска концертът ѝ да е диалог с публиката с обръщение да се научим да се чуваме между тях. И освен в концертните зали, а във всеки момент от живота ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР