Мария и Анна Музичук са заплашени от експулсиране заради отказа

...
Мария и Анна Музичук са заплашени от експулсиране заради отказа
Коментари Харесай

Украински шампионки по шах отказват да подпишат антируско писмо

Мария и Анна Музичук са застрашени от експулсиране поради отхвърли си да поддържат цялостната възбрана на съветски и беларуски играчи

 

Шахматните управляващи в Украйна декларират, че ще санкционират някогашните международни шампионки Мария и Анна Музичук, откакто сестрите отхвърлиха да подпишат писмо, в което приканват за цялостно изключване на съветските и беларуските играчи от интернационалните надпревари.

Тази седмица Лвовската федерация по шахмат излезе с изказване, в което изложи редица претенции към международната федерация ФИДЕ, в това число изключване на съветската и беларуската федерация от организацията и цялостна възбрана за присъединяване на играчи от двете страни.

В писмото се упорства също по този начин президентът на съветската ФИДЕ Аркадий Дворкович да се отдръпна от поста си поради хипотетичната му връзка с " кървавия деспот " Владимир Путин.

 

При настоящето състояние на съветските и беларуските шахматни звезди е позволено да се състезават самостоятелно на надпревари на ФИДЕ, въпреки и на строго неутрална основа.

 

Отделно от това организацията предприе дейности против съветския гросмайстор Сергей Карякин, откакто той обществено поддържа президента Владимир Путин и военната интервенция в Украйна.

Бившият кандидат за международната купа Карякин получи шестмесечна възбрана, която съветските шахматни управляващи публично оповестиха, че ще апелират.

 

В края на февруари Анна Музичук разкритикува Карякин в обява във Фейсбук, в която се разгласи срещу дейностите на Русия в Украйна и прикани повече съветски играчи да се изкажат срещу спора.

 

32-годишният Карякин призна, че той и сестрите Музичук са били " от противоположните страни на барикадите ", само че добави, че почита отхвърли им да поддържат цялостната възбрана за руснаците, като съобщи, че " спортните правила не са просто празна фраза за тях ".

Писмото на Лвовската федерация, което беше споделено във Фейсбук, съдържа голям брой подписали го лица, само че в него се отбелязва, че международната шампионка от 2015 година Мария Музичук и вицешампионката от 2017 година Анна Музичук, която е някогашна международна шампионка по рапид и блиц, не са подкрепили апелите.

В резултат на това организацията декларира, че ще " приключи съдействието " със сестрите, родени в Лвов, и ще стартира процедура за изключването им от федерацията.

 

Сестрите Музичук не за първи път попадат в заглавията на вестниците, тъй като заемат кардинална позиция.

През 2017 година те оповестиха, че няма да играят в Саудитска Арабия поради отношението ѝ към дамите, което значи, че Анна Музичук се отхвърли от опцията да пази купите си по интензивен шахмат.

" Ще изгубя две международни шампионски трофеи, една по една ", написа тя във Фейсбук по това време.

" Само тъй като взех решение да не вървя в Саудитска Арабия. Да не играя по нечии правила, да не нося абая, да не ме съпровождат, когато излизам на открито, и въобще да не се усещам второстепенно създание. "

 

На 28 февруари Световна шахматна федерация разгласи, че съветските и беларуските играчи ще продължат да се състезават на нейните надпревари, само че единствено като неутрални и без национални знаци. По-късно на двете страни беше неразрешено да вземат участие във всички отборни надпревари на Световна шахматна федерация.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР