Мария Гиздева от Стара Загора, обвинена за убийството на 62-годишния

...
Мария Гиздева от Стара Загора, обвинена за убийството на 62-годишния
Коментари Харесай

Няма край кошмарът за Мария, убила серийния изнасилвач Боньо Фаса при самозащита

Мария Гиздева от Стара Загора, упрекната за убийството на 62-годишния Богдан Динев - Боньо Фаса, към момента не е чула нито неоправдателна, нито оправдателна присъда. Шеста година делото против нея буксува поради отсъствието на специалисти в съда, пишат.

Младото момиче - тогава ученичка от Търговската гимназия в Стара Загора, прободе смъртоносно страшилището на града Боньо Фаса. По думите на Мария, тя е работила при самозащита, откакто възрастният мъж я примамил в дома си и се опитал да я изнасили. Ден по-късно, ученичката сама отива в полицията, с цел да опише за закононарушението.

Във съдбовния 25 юли 2016 година Мария била в кафене, в което работела през ваканцията, с цел да помогне на фамилията си. В заведението влезнал Боньо Фаса и завързал диалог с ученичката. Разказал ѝ за щерка си Изабела, с която били скарани и помолил момичето да се срещне с нея и да се опита да ги сдобри. Мъжът изчакал Мария да завърши работа и я повел към дома си на ул. „ Чая” 44 в Стара Загора.

Той премълчал, че живее самичък и Изабела, с която девойката трябвало да приказва, не е там. Веднага, откакто двамата влезнали в къщата, Боньо заключил вратата и блъснал ученичката на пода. Започнал да раздира облеклата ѝ и да я бие, с цел да пречупи съпротивата ѝ. Попитал дали е девствена и като чул позитивен отговор, споделил на жертвата си, че хем ще ѝ е първи, хем ще ѝ направи дете.

Не пропуснал да я предизвести, че в случай че проговори някъде за случилото се, ще я убие

Извадил нож и я заплашил. Мария обаче съумяла да се изплъзне от ръцете на 100-килограмовия мъж и да докопа ножа, който забила в слабините на насилника и побягнала. Тя разрязала дясното му бедро и мъжът умрял от кръвозагуба, откриха по-късно правосъдните лекари. Девойката се прибрала у дома, като даже не предполагала, че е умъртвила Боньо.

Динев бил открит в локва кръв на идващия ден сутринта от племенницата му, която извикала „ Бърза помощ” и полиция. Когато отивала на работа, Мария предходна около дома на насилника, видяла патрулка и кола за спешна помощ и схванала какво се е случило.

Не се поколебала да отиде в полицията и да опише всичко. Първоначално Мария бе арестувана, само че по-късно от прокуратурата я пуснаха против 500 лева гаранция. Старозагорци се събраха пред Съдебната палата, с цел да поддържат момичето.

Но върху главната версия по случая падна сянка. Криминалистите откриха, че вечерта след убийството и на другата заран Мария се е опитвала 6 пъти да тегли пари от дебитната карта на Боньо Фаса. Адвокатите ѝ изрично отхвърлиха всевъзможни изказвания за някакъв претекст на момичето, друг от самозащита.

Те сочеха, че Мария върнала в полицията банковата карта с обяснението, че я взела инцидентно с облеклата си, разхвърляни върху движимостите на Динев. Без да знае ПИН-кода, нито какъв брой пари има в сметката, жертвата решила да накаже насилника и по различен метод.

Разследването се проточи две години и половина, като най-после Мария бе упрекната за причиняване на гибел по несъобразителност посредством нанасяне на тежка телесна щета и за опитите да тегли пари от картата на Боньо Фаса. Според прокуратурата девойката несъзнателно е предизвикала гибелта на Динев, който е умрял кръвозагуба.

Ако съдът я признае за отговорна, по първото обвиняване тя може да получи до 12 година затвор, а по второто - до 8 година Дъщерята на Синев е частен обвинител в процеса, само че не желае кръвнина, а тежка присъда за Мария. Делото се гледа при закрити врата, поради детайлностите от съкровен темперамент, свързани с закононарушението.

По време на следствието криминалистите разпитват над 40 очевидци - в това число и хора, които са говорили към датата на убийството с Мария. Изготвени са голям брой експертизи, включително и съдебно-психиатрична. Мария проговори единствено един път обществено за убийството. Тя сподели, че е умъртвила Фаса с ножа, който самичък той е извадил, с цел да я заплаши.

„ Не съм мислела, че може да ме нападне. Говорехме на вратата, аз имах потребност да отида до тоалетната, по тази причина влязох. Тогава той заключи и аз се тормозих. Шибна ми пестник през лицето: „ Ти ще си моята жена! Никога няма да те нараня!”, крещеше той.

Излъгах го, че съм девствена, разревах се, мислех, че ще се смили над мене. Каза, че за всичко си има първи път. Започна да ме дърпа, не можех да се боря, защото той беше доста мощен.

Сърцето ми щеше да изскочи. Започнах да мисля по какъв начин да се обадя на приятеля си, само че телефонът ми не беше заплатен и нямах опция. Тогава си споделих: „ Оправяш се сама! Или няма смисъл!”, през сълзи описа Мария.

Тя се принуди да напусне учебното заведение, в което бе отличничка и да приключи като частна ученичка. От претърпяния стрес косата ѝ почнала да пада и на делата в съд се явява с перука. След гибелта на Боньо Фаса проговориха и други негови жертви, които до тогава мълчали от боязън.

Убитият Богдан Динев има богато престъпно минало. Той е лежал над 28 години в Пазарджишкия и Старозагорския затвор, като 19 години оттях са за изнасилвания. За първи път атакува жена през 1976 година, следва същото закононарушение през 1979 година и през 1984 г . Седем години по-късно той още веднъж влиза зад решетките поради кражба и нанасяне на телесна щета.

През 2009 година още веднъж е наказан за - този път за изнудване. След две години още веднъж влиза в пандиза. След убийството му се оказа, че Мария не е единствената му жертва. И други девойки проговориха, с цел да защитят ученичката от пандиза. На една от девойките опрял нож във врата и блудствал с нея. Друга скочила от четвъртия етаж, с цел да се избави от лапите му и останала неработоспособен .

Трето момиче абортирало и изгубило опцията да има деца още веднъж. А преди много години Боньо се опитал да изнасили момиче в Младежкия дом в Стара Загора, само че то го ухапало. Побеснелият мъж я пребил до безсъзнание и извадил зъбите ѝ с клещи , описа юристът на Мария Валентин Димитров./БЛИЦ.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР