Мария Габриел подаде заявление до НС, че няма да участва

...
Мария Габриел подаде заявление до НС, че няма да участва
Коментари Харесай

Мария Габриел оттегли окончателно кандидатурата си за министър-председател

Мария Габриел подаде заявление до Народно събрание, че няма да взе участие в парламентарна процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. Това оповестиха от централата на ГЕРБ-СДС

Малко след 9 часа тази заран Габриел е внесла заявление до ръководителя на Народното събрание и до парламентарната група на ГЕРБ-СДС, с което се отдръпва. Това решение идва след апела на премиера в оставка Николай Денков от неделя вечерта Габриел и партията ѝ да се съгласят на контрактувания преди 9 месеца вид - тя става министър-председател, Денков - вицепремиер и не се сменят други министри.

Така предварителните парламентарни избори наподобяват неизбежни, защото от партията на Бойко Борисов към този момент обявиха, че няма да вземат участие в договаряния за държавно управление с втория мандат. Това на процедура значи, че партията избира нови предварителни парламентарни избори, защото без нея не може да се сформира парламентарно болшинство в настоящото Народно заседание. Движение за права и свободи към този момент разгласи, че в случай че получи трети мандат, ще го върне незабавно и също настоя за " бързи избори ", съгласно изказване на съпредседателя Делян Пеевски.

В заявката си Мария Габриел показва, че „ неналичието на единодушие по време на последвалите договаряния, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на държавно управление. Така, на процедура, развиването на конституционната процедура не може да завърши сполучливо “.

Така на процедура ГЕРБ отхвърлиха, а да одобри първичния вид за ротация, при който ще има промяна единствено на министър-председателите.

Денков удостовери, че няма единодушие за смяна на други министри сред двете договарящи страни, по тази причина предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да резервира Външно министерство.

ПП-ДБ са подготвени да подпишат съглашението, за чийто текст съгласно ГЕРБ няма основни разногласия сред двете страни.

" Обръщам се към управлението на ГЕРБ-СДС и им подсещам за обещанието от преди 9 месеца. Вместо да хвърлят страната в безпорядък, да спазят дадената дума. Да подпишем съглашението си да гласуваме кабинет с министър председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет. Колеги от ГЕРБ, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената дума, ще се откажете ли от обещанието за промени, ще вкарате ли дръжавата в нов цикъл от избори? ", попита Денков в послание към нацията по Българска национална телевизия в неделя вечер.

Часове преди този момент Мария Габриел разгласи, че договарянията с ПП-ДБ са прекъснати и ще внесе писмо, с което отдръпва кандидатурата си за министър председател.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР