Мария Габриел – кандидатът за министър-председател от ГЕРБ–СДС, обяви намерението

...
Мария Габриел – кандидатът за министър-председател от ГЕРБ–СДС, обяви намерението
Коментари Харесай

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател на България?

Мария Габриел – претендентът за министър-председател от ГЕРБ–СДС, разгласи желанието си да отдръпна кандидатурата си за водещата държавна позиция. Съобщението за отдръпването беше направено на конференция в централата на партията, като се чака формалното писмо да бъде импортирано в Народното събрание през днешния ден.

Това решение на Габриел идва след поредност от политически трудности и договаряния, които явно не са съумели да подсигуряват поддръжката за сформиране на ръководещо болшинство. Габриел акцентира, че ГЕРБ няма да взе участие в договарянията за образуване на държавно управление по време на втория мандат, което оставя бъдещето на политическата обстановка в България нестабилно.

На 19 март беше оповестено, че президентът Румен Радев е подписал декрет, предлагайки на 49-то Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група. Въпреки представянето на състав и конструкция на Министерския съвет от страна на Габриел, партията „ Продължаваме промяната-Демократична България “ разгласи, че проектокабинетът не е координиран с тях, което докара до апели за отдръпване на указа на президента .

Премиерът в оставка Николай Денков също се включи в полемиката, като през вчерашния ден прикани ГЕРБ-СДС да подпишат съглашение с ПП-ДБ и да се гласоподава държавно управление с Мария Габриел като министър-председател, без промени в състава на Министерския съвет.

Оттеглянето на Габриел акцентира възходящите политически различия и провокации в страната, които могат да доведат до продължаваща политическа неустойчивост и неустановеност по отношение на бъдещето ръководство на България. Сега всички погледи са ориентирани към идващите стъпки на политическите водачи и търсенето на вероятни решения за излизане от тази обстановка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР