Мария Браняс само преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден.

...
Мария Браняс само преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден.
Коментари Харесай

Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

Мария Браняс единствено преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден. Но в този момент е затворена в стаята на старческия дом, в който живее и се бори с следствията от ковид. Тя е най-възрастният човек, който е съумял да се пребори с заболяването. Сета Мария желае нов международен ред.

" Всичко би трябвало да бъде издигнато още веднъж и по друг метод. Имайки поради възрастта ми, надали ще доживея да го видя. Но е необходим нов международен ред ", споделя старата испанка пред Observer, представен от dnes.bg .

Новината за 113-годишната Мария обиколи целият свят и донесе малко благополучие в Испания, която бе мощно ударена от COVID-19. Жертвите там към този момент са 27500. Вирусът почнал да се прокрадва из жълтите коридори на старческия дом в Олот, на 70 благи от Барселона, в края на март. Въпреки страха от болестта, чиновниците траяли да се грижат за възрастните хора. За жал COVID-19 убива 17 от 133-те души, които живеят в дома.

Мария, която е очевидец на две международни войни, пандемията от Испански грип и гражданската война в Испания, боледува едвам няколко дни преди да се възвърне. Но това, което оставя по-дълбок отпечатък не е заболяването, а отношението към възрастните хора.

" Пандемията сподели, че ние, старците, сме забравените хора в това общество. Ние сме се борили през целия си живот, жертвали сме фантазиите и времето си с цел да имате това качество на живот в този момент. Тези хора не заслужаваха да умрат по този метод ", безапелационна е Мария.

Вирусът в Испания покоси към 5000 страчески домове, убивайки повече от 17 хиляди техни жители. Това се случва и в цяла Европа - огромна част от смъртните случаи в Италия, Белгия, Ирландия и Франция са точно в домовете. Пандемията удари грубо домовете за възрастни хора, които още преди нея се оплакваха, че нямат нито задоволително личен състав, нито задоволително средства, с цел да се грижат за жителите си.

Преди COVID-19 възрастните хора се оплакваха, по какъв начин чакат с часове да отидат до банята или да пият вода. Стаите им бяха нападнати от мравки или хлебарки. Персоналът в един от домовете призна, че би трябвало да пести от съществени материали, като сапун и пелени.

" Това е обстановката в домовете за възрастни освен по време на пандемията, само че през последното десетилетие. Ето по какъв начин възрастните хора трябваше да се изправят пред този вирус ", сподели политикът Пабло Гомес Перпиня пред районното заседание предишния месец. Тежката обстановка стана ясна през март, когато военните трябваше да дезенфикцират старческите домове. Те откриха доста хора изоставени, някои даже мъртви, в леглата си.

Мария е в старешки дом към този момент 20 години. " Хората си мислят, че ние, които избираме да живеем в домове, просто изчезваме от обществото. Правителството би трябвало да ни обърне внимание, да откри финансиране и да обезпечи добър личен състав за домовете. Но най-много - то би трябвало да ни обезпечи повече здравни грижи ", споделя 113-годишната жена. Тя даже е почнала акция в Twitter благодарение на своята щерка. Описанието й в обществената мрежа гласи: " Аз съм остаряла. Много остаряла. Но не съм глупава. "

Браняс е родена през 1907 в Съединени американски щати, където татко й работел като публицист. Връщат се назад в Испания през 1915 година, а до момента в който Испанският грип покосява страната, Мария живее в малко градче в Каталуния. То е пощадено от тогавашната пандемия.

Тя рядко приказва за предишното. Всъщност, надълбоко има вяра, че за предишното е по-добре да не се приказва. Най-важно е да се гледа напред. " Може би за това има толкоз дълъг живот ", споделя щерка й. Вместо за предишното, Мария е по-щастлива да приказва за това, какво бъдеще желае за 13-те си внуци. " Трябва да има смяна в полезностите. Трябва да се цени образованието, опазването на здравето, науката. Да се дават по-малко пари за оръжия и за политици ", безапелационна е тя.

Когато я питат, какво следва откакто е преборила COVID-19, Мария стартира да се смее: " Е, ще си поживея. Докато Господ реши. "

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията .

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да пр
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР