Мария Банева – 78-годишната майка на Николай Банев, е обвиняема

...
Мария Банева – 78-годишната майка на Николай Банев, е обвиняема
Коментари Харесай

Пералнята на Баневи въртяна и от свекървата

Мария Банева – 78-годишната майка на Николай Банев, е обвинена за присъединяване в проведена незаконна група, дружно със снаха си Евгения. Фамилната тайфа ще дава отговор за присвоявания, данъчни закононарушения и пране на пари в колосални размери – 1 милиарда 200 млн. лв.. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, откакто от Франция бяха върнати Николай и Евгения Баневи.

Заради напредналата възраст на Мария Банева, спец­прокуратурата ще я остави на независимост против парична гаранция, само че за Николай и Евгения през днешния ден ще бъде импортирано искане за непрекъснато задържане под стража.

Днес по обед Евгения и Николай Баневи бяха върнати с два разнообразни полета от Франция с прехвърляне в Германия през летищата в Мюнхен и Франкфурт. Експерти обясниха, че ограниченията за сигурност не разрешават в аероплан да пътува повече от един конвоиран.
 02-03  02-02  02-01  02_01-1
Репортерски екипи на вятъра чакаха на аерогара „ София ”, само че съумяха да снимат единствено по какъв начин в далечината първо брачната половинка, а след това и мъжът й, обградени от служители на реда, са свалени от стълбичката на самолета. На пистата двамата бяха качени в арестантски коли и откарани до гишетата на „ Гранична полиция ”, а оттова – до следствените килии. По-късно от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи разпространиха фрагменти от идването, на които криеха лицата на милионерите.

Още на 21 октомври, при задържането им в Ница, съпрузите бяха упрекнати задочно за присвоявания, данъчни закононарушения и пране на пари, свързани с приватизирани от тях предприятия. Днес – на родна земя, спецпрокуратурата им предяви 5 нови, прецизирани обвинявания (виж стр. 3) за 7 закононарушения от общ темперамент (избягването на данъчни отговорности е в 3 случая). Най-фрапиращо от тях е обвиняването за пране на пари – за близо 1 милиарда и 200 млн. лева

„ Това са пари, отивали в офшорни сметки и ние сме поискали подпомагане от управляващите в другите страни ”, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Засега обвиняванията са за интервал от 2005 година насам и за 4 източени предприятия – „ Полимери ” в Девня, Химически цех „ Панайот Волов ” в Шумен, „ Елма ” в Троян и „ Топлофикация Казанлък ”.

Гешев изясни механизма на деяние на приватизаторите Баневи по този начин: „ Влиза се в предприятието и наличните суми още с влизането са прибират кеш. Например в „ Полимери ” очевидци настояват, че е имало суми от милиони долари, налични в касата, които били прибрани. След това стартира това, което назоваваме източване. Лека бавно едно работещо дружество се източва – парите към този момент влизат не в него, а в персонални следени офшорни сметки. Предприятието стартира да закъсва, след което всичко, което е като актив по разнообразни способи и с неистинен документи отива към тези лица. Пасивът остава за сметка на сдружение и най-после искрено стартира да се реже на скрап ”, добави зам.-главният прокурор.

Мария – пчелата майка при приватизацията


Възрастната жена работела 34 години в региона на културата

Предизвика злополука през лятото

 02_02 „ Пчелата майка ” – по този начин Николай Банев наричал майка си Мария. Това е разказвала сама 78-годишната жена пред медии. „ Когато започнах работа в ”АКБ Форес ” създадохме офис в Хасково. Моите организационни качества и опит ми помогнаха да се включа интензивно в пропагандата и в подготовката на приватизацията. Синът ми ме назовава “пчелата майка ”, споделя старата жена. Тя е родена в Любимец и е приключила българска лингвистика. 34 години е работила в региона на културата. Според някои е била началник на културата в Окръжния национален съвет на Хасково. Други обаче настояват, че не е била началник, а е работела в Кинефикацията, а след това в отдел „ Култура ” на общината. През последните години тя провежда културни фестивали в комплекс „ Русалка ”, който е на сина й.

През юли т. година тя провокира злополука в Харманли и прати 19-годишен юноша в болница. 78-годишната Мария Банева карала автомобил „ Ауди А6 ”, лишила преимущество и блъснала фолксвагена на младия водач. През 2008 година тя още веднъж лишава преимущество и удря рейс.

Спецпрокуратурата реши


Пет обвинявания за семейството

1. За управление (от Николай Банев) и присъединяване (Евгения и Мария Баневи) в проведена незаконна група.

2. За длъжностно заграбване на пари и движимости, благосъстоятелност на компаниите „ Полимери ” АД, „ Елма ”АД, ”Химически цех Панайот Волов ” АД и „ Топлофикация Казанлък ” АД в общ размер на 84 682 896 лева

3. За отбягване определяне и заплащане на данъчни отговорности от 231 052 лева като ръководещи на „ Полимери ”АД, от 1 515 235 лева като ръководещи на „ Партнърс комерс ” ЕООД и от 2 623 816 лева като ръководещи на „ Елма ”АД.

4. За пране на пари в изключително огромни размери – 589 811 132 евро и 225 000 лв..

5. За държане на огнестрелни оръжия и муниции.

Интерпол още търси Арабаджиеви


Вълчо в ареста, родителите му се крият

 Ветко и Маринела Арабаджиеви Ветко и Маринела Арабаджиеви
Повече от три месеца няма изясненост къде се укриват Ветко и Маринела Арабаджиеви. Интерпол ги търси от началото на септември, когато започва акция в хотелите, офисите и домовете на фамилията. По това време съпрузите бяха в имението си в Сен Тропе, откъдето изчезнали, откакто научили за интервенцията. Според проверяващите незаконната група работила от 2016 до 2018 година по четири схеми, посредством които укривали приходи и не плащали Данък добавена стойност в големи размери, има и обвиняване за пране на пари.

В края на ноември съдът остави в ареста сина им Вълчо, откакто той изиска да бъде освободен, с цел да се погрижи за здравето си, защото имал проблеми с гръбначния дирек. Пред магистратите Вълчо Арабаджиев сподели, че е имал шанса да се роди в семейство на заможни родители, само че в никакъв случай не е предполагал, че средствата, с които семейството разполага, са добити от незаконна активност.

Междувременно спецсъдът запорира 12 банкови сметки и четири парцела на Ветко и Маринела. В формалните регистри Ветко не попада като притежател на парцел или моторно транспортно средство. Като физическо лице брачната половинка му също няма автомобил.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР