Мариус Донкин продължава да се шири почти без пари във

...
Мариус Донкин продължава да се шири почти без пари във
Коментари Харесай

Агентите на ДС – недосегаеми: Мариус Донкин се шири в апартамент на Народния срещу 200 лева

Мариус Донкин продължава да се шири съвсем без пари във ведомствен апартамент на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, сподели инспекция. Година и половина откакто към този момент не е началник на културната институция и даже не е част от трупата поради пенсиониране, Донкин отхвърля да освободи завзетото жилище в топцентъра на София.

При тези условия ще е вманиачен да го направи, разясняват възмутено артисти. И по какъв начин другояче – за парцела на ул. „ Съборна ” с повърхност 88 квадратни метра, някогашният началник на Народния заплаща скандално невисок наем от 200 лв. на месец. „ Двеста лв. наем звучи смешно. В тази постройка мъчно ще се откри апартамент под 800-900 евро на месец. Само ми кажете, кой ги желае тези 200 лв., с цел да наема цялата постройка “, иронично разяснява брокер, помолен да оцени контракта на артиста.

Всъщност, скандалната разлика си има своето пояснение. Наша инспекция откри, че договорът е подписан през 2021 година, когато Мариус Донкин е още началник на Народния спектакъл, въпреки и с изтичащ мандат. Актьорът разписва на себе си правото да употребява баровското жилище за идващите 10 години. До тогава Донкин неведнъж се е оплаквал, че ангажиран да гради кариера не е съумял да се снабди със личен дом. Проблем, от които страдат стотици хиляди други българи.

Докато е шеф, Донкин се хвали в свое изявление, че е съумял да издейства от Министерство на културата да бъдат трансферирани на Народния спектакъл 10 жилища. Те били за множеството артисти, които нямало къде да живеят. Разбира се, едно от тях се пада и за бездомникът началник. Наглед историята звучи благородно, но…

Наша инспекция не откри следи от сходни жестове към сътрудници на Мариус Донкин. Единственият контракт за наем на апартамент подписан от Народния спектакъл „ Иван Вазов ” е с него. В документа липсва уговорка за предварително преустановяване до приключването на периода през 2031 година Отделно от това, ексшефcj на Народния прозорливо е предплатил наемите си напред, което прави изгонването му задача невъзможна.

Да подпишеш със себе си какъвто и да е контракт обаче е неоспорим спор на ползи, изясняват адвокати. Остава да забележим дали КПКОНПИ ще извърши инспекция. През годините комисията е налагала санкции и за надалеч по-дребни прегрешения, в които директно облагодетелстване няма. Най-пресен е образецът с някогашният кмет на Созопол Панайот Рейзи.

Преди седмица Върховния административен съд удостовери наложената му глоба от 160 000 лева Според Комисията Панайот Рейзи е бил в спор на ползи през 2018 година и 2019 година поради финансирането от кметството на локалния футболен клуб, на който той самият е член на Управителния съвет.

Да напомним, че скандалният контракт за наем надалеч не е първото морално укоримо леке в биографията на Мариус Донкин. Проверка на Комисията по досиетата откри през 2020 година документи, че артистът е бил сътрудник на Държавна сигурност. Оказва се, че в архивите на комунистическите секрети служби са непокътнати картон – пример №4, за регистрацията на Мариус Донкин като сътрудник в секретната картотека на Държавна сигурност, и пример 6, за заличаване на регистрационния дневник на сътрудника.

От оскъдните сведения излиза наяве, че Донкин е вербуват през 1987 година и снет от действен доклад през 1990 година, когато е унищожено неговото персонално и работно дело. Според в този момент настоящият закон, съществуването на картони пример 4 и 6 е задоволително съображение за оповестяването на човек като сътрудник на службите, изясняват специалисти.

Вместо обществено да се извини, Мариус Донкин завежда дело против Комисията по досиетата, с искане да не бъде обявяван като сътрудник. Чрез своя юрист артистът твърди, че има разминаване в датите на вербуването му като сътрудник и самата регистрация в картотеката на Държавна сигурност.

Да, евентуално е по този начин, само че такива случаи са били процедура по това време, когато не е имало единна компютърна система. Излизало, че Донкин е вписан в картотеката два дни преди да е вербуван. Отделно от това, подписът положен от артиста в картон 4, въпреки да приличал на неговия не бил безусловно същия.

„ Всеки, който най-малко малко е осведомен със системата на оперативния доклад на агентурата, водена от Държавна сигурност, знае, че приказките за подправени картони и „ инцидентно “ регистриране в съответния указател, са смешни и несъстоятелни ”, разяснява откривател на архивите на Държавна сигурност.

От Комисията отвръщат, че офицерите от Държавна сигурност постоянно са допускали сходни неточности с датите. Разминаване в датите има и при регистриране на данните за предходния на Донкин сътрудник от списъка-отчет за работата на съответния отдел. Въпреки възраженията, че в тази ситуация е налице човешка неточност, на първа инстанция съдът озадачаващо анулира решението за оповестяване на артиста като сътрудник. Разбира се, то е обжалвано от Комисията, само че за момента няма изясненост до къде е стигнало делото.

Юристи коментират, че всекидневно сходни процеси се точат с години. Има случаи, когато Върховния административен съд връща делото за ново разглеждане от първата инстанция, което лишава доста време. Както към този момент сме писали, при оръжейният търговец Емилиян Гебрев трябваха повече от 5 години с цел да завърши сагата с оповестяването му за сътрудник на Държавна сигурност. Тепърва следва да забележим по какъв начин ще се развие делото на Мариус Донкин.

От непокътнатите документи излиза наяве, че артистът е вербуван от прословутото Шесто ръководство на Държавна сигурност за битка против идеологическата измама. Задача на офицерите, работещи там, е да наблюдават художествено-творческата интелигенция, в това число и хората, свързани с театралното изкуство. В опит да парират културното въздействие от Запад, офицерите от Шесто вербуват хиляди информатори в културните среди.

Масово единодушието е непринудено, като в подмяна сътрудниците получават подпомагане при кариерното си развиване, пътешестване в чужбина или материални облаги. Изследователи на архивите описват, че в работата на Шесто ръководство изобщо не става дума за разузнаване.

В доносите на сътрудниците всеобщо се споделя кой какъв анекдот е разказал, по какъв начин е изразил удивление към Запада и отрицание към другаря Тодор Живков или други членове на Централен комитет на Българска комунистическа партия, изложение на любовни връзки и изневери.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Мариус Донкин ДС Държавна сигурност апартамент театър Иван Вазов Народния
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР