Мариупол ще падне до дни, а следващият месец ще е

...
Мариупол ще падне до дни, а следващият месец ще е
Коментари Харесай

Британски експерт: Мариупол ще падне до дни, Одеса засега е вън от опасност

Мариупол ще падне до дни, а идващият месец ще е сериозен за украинската войска в Донбас. Това предвижда пред БНР Ник Рейнолдс от английския Кралски институт за проучвания в региона на защитата и сигурността (RUSI).

В изявление за предаването " Нещо повече " по стратегия " Хоризонт " Рейнолдс изясни, че провалите в началната фаза на войната и сегашният фокус на съветското командване в Източна Украйна значат ниска възможност от атака към Одеса и региона ѝ.

- Руското министерство на защитата разгласи през днешния ден, че повече от 1000 украински бойци са се предали в Мариупол. Г-н Рейнолдс, по какъв начин да тълкуваме това известие - като част от психическата война, или като симптом, че градът в действителност е на път да падне в съветски ръце?

- Доста мъчно е да добием ясна визия какво се случва в Мариупол. Руските медии излизат с разнообразни изказвания, които по-късно украинската страна опровергава. Руската артилерия унищожи огромна част от информационните уреди, което значи, че до нас доближава прекомерно малко информация от града.

В края на предходната седмица руснаците съумяха да пробият през няколко сектори от защитата и да доближат пристанището. Бранителите бяха раздрани на две и обкръжени. Те губят територии, привършват им храната, мунициите, водата. Така че е мъчно да се види по какъв начин ще удържат още дълго, в случай че у руснаците не зародят някакви логистични проблеми. Така че евентуално е Мариупол да падне до няколко дни.

- Защо откакто отблъсна руснаците от Киев, украинската войска не съумя да раздра обсадата на Мариупол?

- Победата на северния фронт, към Киев, в действителност даде опция да бъдат употребявани част от украинските войски, които се сражаваха там, само че просто не доближи време те да бъдат трансферирани на юг. Войските на южния фронт контраатакуваха в направление към Мариупол, само че не можаха да си пробият път към града. Доскоро украинското командване можеше да доставя бранителите по въздух, с хеликоптери, само че силите на украинците за пробив просто не доближават. Напротив - позициите на руснаците укрепват от ден на ден и повече, опирайки се въз основата им в Крим.

- Какви са сюжетите за развоя на бойните дейности, откакто Мариупол падне?

- Ако руснаците съумеят да овладеят Мариупол изцяло и да подсигуряват властта си над града в идващите дни, това явно ще им разреши да насочат обилни сили към други региони на Украйна. Трудно е да се предскаже къде тъкмо ще бъдат изпратени - може би към Запорожие, а може и към Донбас. Могат даже да бъдат трансферирани на север - към Изюм, и оттова да настъпят към град Славянск и Донбас.

- Путин желае да лиши Украйна от морския ѝ изход, настояват политически наблюдаващи. Какъв е рискът съветските войски от Приазовието да бъдат пренасочени към Одеса и региона?

- Подновяване на съветската атака към Одеса не е невероятно, само че считам това за малко евентуално. Изглежда, че Одеса в действителност бе измежду задачите на съветската войска при започване на войната, само че още при започване на март настъплението ѝ на запад по черноморското крайбрежие бе спряно край Николаев. Руснаците се пробваха да обходят Николаев от север, само че претърпяха доста тежко проваляне при град Вознесенск. Руското командване не разкрива желанията си, само че наподобява, че се поучи от тези неуспехи и по тази причина в този момент концентрира напъните си източно от Днепър. Поне до момента в който не реализиран някакви основни триумфи на изток от тази река, Одеса ще остане прекомерно надалеч за съветските войски.

- Смята се, че назряващата борба в Донбас ще е решителна в тази война. Как преценявате възможностите на двете страни за триумф?

- Развоят на събитията в Донбас също е мъчно предвидим. Понастоящем украинците и руснаците към момента са във етапа на разбъркване и нареждане на войските. На този стадий Русия към момента постепенно напредва. Но тя има проблеми с логистиката, дефицита и бойния дух на войските. Ако тези проблеми се влошат и съветските войски изгубят самодейността, тогава ще бъдат мощно уязвими на украински контраатаки.

Но за украинската войска ще е съществено предизвикателство да предприеме контранастъпление. Украинците се оправят доста добре в защита, само че за сполучливо нахлуване им би трябвало доста повече във тип на бронирана техника, мобилни противовъздушни системи и артилерия. През годините не бе вложено задоволително в тези родове войски, вследствие от тежкото икономическо състояние и съветските саботажи. Така че, в случай че се стигне до контранастъпление, то ще бъде муден, еволюционен и много кървясъл развой. Твърде рано е да се каже кой ще победи в Донбас.

- Европейският съюз отпуска още 500 млн. евро за оръжие за Украйна. Британският министър председател Борис Джонсън даде обещание бронетранспортьори и противокорабни ракети. Пентагонът обмисля оръжейни доставки за още 750 милиона $. Възможно ли е тези старания на Запада да трансформират салдото на силите в интерес на украинците?

- Оръжейните доставки от Запад могат да извърнат хода на бойните дейности. Но това няма да стане задоволително бързо, с цел да бъде избавен Мариупол. Както за противовъздушните системи С-300 и танковете Т-72, по този начин и за по-лекото въоръжение ще е нужно време, до момента в който бъдат доставени до Украйна и до фронта на изток. Така че в средно- и в дълготраен проект оръжието от Запада ще даде късмет на украинската войска, само че идващият месец ще е сериозен за нея. През този месец тя мъчно ще може да се възползва от обещаното оръжие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР